«Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα δίκαιο νομοσχέδιο γιατί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και δεν κλείνει τα μάτια. Γιατί εμπεδώνει αίσθημα φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Όπως είπε, «είναι ένα νομοσχέδιο-πλαίσιο, το οποίο ενεργοποιεί ένα συνολικό στρατηγικό πλάνο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ένα πλάνο που αποτελείται από πολλαπλές δράσεις, πολλαπλά προγράμματα, τα οποία ενώνονται συνεκτικά σε ένα νοητό τρίγωνο αντιμετώπισης του ζητήματος.
Πρώτη κορυφή του τριγώνου είναι το ίδιο φορολογικό σύστημα, που έρχεται ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς απελευθερώνει την ΑΑΔΕ και της επιτρέπει να ασχοληθεί με τη φοροδιαφυγή που μας πληγώνει όλους– τη μεγάλη φοροδιαφυγή- και όχι τη φοροδιαφυγή της καθημερινότητας.
Δεύτερη κορυφή αυτού του τριγώνου είναι η δημιουργία δεδομένων που μπορούν να αξιοποιηθούν, να διασταυρωθούν και να φανούν χρήσιμα. Τρίτη κορυφή του τριγώνου είναι η αξιοποίηση αυτή καθαυτή των δεδομένων. Οι διασταυρώσεις μπορεί να γίνουν πιο αποδοτικές και πιο ουσιαστικές».
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει διαφάνεια στη δράση, προστασία των δικαιωμάτων, ασφάλεια στις συναλλαγές, αλλά και σε κάποιο βαθμό αυτό να οδηγήσει και στην αναμόρφωση της αγοράς ακινήτων, γιατί ενδεχομένως κάποιοι, οι οποίοι δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία των βιβλίων, θα προτιμούσαν να αποσύρουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση και να τα δώσουν για μακροχρόνια μίσθωση.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή με μέτρα που είναι πολυεπίπεδα, μελετημένα και αποφασιστικά και τα οποία παρουσίασε αναλυτικά στην επιτροπή. «Πρώτα από όλα, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με διορία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Θέλουμε να πετύχουμε τη δυνατότητα των πληρωμών που γίνονται όλο και περισσότερο με ηλεκτρονικά μέσα, να αντικρίζονται με αποδείξεις οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ.
Δεύτερον, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που επεκτείνουμε τα κίνητρα, ώστε κάποιος να τα επιλέξει, ενώ παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρουμε την ειδική άδεια από την Κομισιόν, ώστε να γίνουν υποχρεωτικά.
Τρίτον, έχουμε το κλείδωμα του myData, γιατί εδώ παρόλο που θεσμοθετούνται τα πρόστιμα, ξεκινάμε με έναν ήπιο τρόπο να ενταχθεί χωρίς πρόστιμα με το κλείδωμα των δηλώσεων του ΦΠΑ, ώστε έσοδα και έξοδα να συντονίζονται, να συνάδουν με το τι βλέπουμε στο myData.
Τέταρτον, έχουμε τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πέμπτον, με τις διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Έκτον, με τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για τη μεταβίβαση των ακινήτων. Έβδομον, αυξάνουμε τα πρόστιμα για τις συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ. Θυμίζω, ότι οι συναλλαγές με μετρητά το 2022 από τις 338.511 μεταβιβάσεις οι 42.613, πάνω από το 10% εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά και οι 41.741 εξοφλήθηκαν εν μέρει με τα μετρητά».
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Θεοχάρης στο ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν οι απαραίτητες εκείνες αλλαγές, ώστε να μην αδικηθεί καθένας. «Διότι», όπως χαρακτηριστικά είπε, «σκοπός κυβέρνησης είναι να μην αδικήσει κανέναν, αλλά μην ανεχθεί και την αδικία από κανέναν».
«Δεν μιλάμε για ένα χαράτσι, ούτε για μια οριζόντια φορολόγηση, αλλά μια εναλλακτική φορολόγηση, η οποία υπόκειται πάντοτε στον ελεγκτικό προσδιορισμό, ο οποίος τελικά μπορεί να επιβάλλει και το οριστικό αποτέλεσμα της φορολόγησης», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε κάνει ήδη αρκετές αλλαγές σε αυτό το σχέδιο νόμου, απόδειξη πως πράγματι η κυβέρνηση ακούει».