Με στόχο να αντλήσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.

Το κρίσιμο ζήτημα παραμένει το επιτόκιο, με αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 5%. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το Δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα γίνουν αποδεκτές και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές που μπορεί να ανεβάσουν το ποσό στα 2,4 δισ. ευρώ.

Μέσα στον Ιανουάριο, οι λήξεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ανέρχονται σε σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ. Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και στην δημοπρασία 3μηνων γραμματίων από την οποία θα επιδιώξει να καλύψει το υπόλοιπο ποσό των λήξεων του Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι υπάρχει ρευστότητα, καθώς στα τέλη του μήνα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία και τα 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της ευρωζώνης από την τρίτη δόση του μηχανισμού στήριξης.

Μάλιστα σημειώνουν ότι δεδομένης της ταμειακής ρευστότητας του Δημοσίου σήμερα, στόχος είναι με τα κεφάλαια που θα αντλήσει το υπουργείο από τις αγορές μέσω των εντόκων γραμματίων να εξασφαλιστεί σταδιακά και η αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο (7 δισ. ευρώ) και τον Αύγουστο (6,8 δισ. ευρώ).