Ανεβάζουν στροφές στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον έλεγχο των ενστάσεων που έχουν υποβάλει δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» στις αντικειμενικές τιμές, προκειμένου να καταλήξει σε αυτούς στους οποίους θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές. Από το αρχικό ξεκαθάρισμα προκύπτει ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν υποβάλει τεκμηρίωση του αιτήματός τους και στοιχεία προς την αρμόδια επιτροπή, όπως ήταν η προϋπόθεση της σχετικής απόφασης, που θα τεκμηριώνουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους πρέπει να μειωθούν οι τιμές.
Ωστόσο, επειδή διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου καταγράφεται αύξηση των αντικειμενικών τιμών, το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα των μειώσεων. Πάντως, δεν αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές, καθώς, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η «ψαλίδα» μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει για τα καλά, με συνέπεια μεγάλος αριθμός αιτημάτων να απορριφθεί.
Πλέον σε αρκετές περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές είναι ακόμα και διπλάσιες των αντικειμενικών αξιών. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τις αλλαγές στις αξίες των ακινήτων στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ οι νέες τιμές που θα καθοριστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, που σχεδιάζεται για το 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων από την ειδική επιτροπή η σκυτάλη θα περάσει στους ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που θα διαπιστωθούν υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 145 Δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Το «χορό» των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.
Το επόμενο βήμα του οικονομικού επιτελείου είναι η επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός συστήματος. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.
Στην Αττική οι περιοχές όπου θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).