Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του μεγάρου του ΟΤΕ επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο επονομαζόμενο «Δαχτυλίδι», και με την ολοκλήρωσή της αναμένεται να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων που θα φθάνει μέχρι και τα 13,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ανακαίνιση έχει στόχο να συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών και βέβαια σε μια ακόμη καλύτερη οικονομική πορεία. Ειδικότερα, αναμένεται να επέλθει εξοικονόμηση 11 εκατομμυρίων ευρώ σε ενοίκια και άλλων 2,3 εκατομμυρίων ευρώ σε λοιπά λειτουργικά έξοδα (όπως π.χ. το κόστος μετακινήσεων του προσωπικού).
Η εξοικονόμηση χρημάτων από ενοίκια αγορά τη λήξη της μίσθωσης του κτηρίου Καρελά (Karela Office Park). Περίπου 1.800 θέσεις εργασίας του Οργανισμού μεταφέρθηκαν από το εν λόγω κτήριο σε διάφορα άλλα κτήρια της εταιρείας, με τους περισσότερους υπαλλήλους να διοχετεύονται στο κεντρικό Μέγαρο του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. «Θα ανακαινιστούν 48.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, σε σύνολο 85.000 τ.μ. που διαθέτει το συγκεκριμένο κτίριο. Οι υπόλοιποι χώροι (τα 37.000 τ.μ.) περιλαμβάνουν μηχανολογικές υποδομές, υποδομές κέντρων δεδομένων, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, υπόγεια, parking κ.λπ.» όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Σύμφωνα με τον χρηματοοικονομικό διευθυντή του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπη Μαζαράκης, το συνολικό κόστος της ανακαίνισης του κτιρίου, ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ και φέρει εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (IRR) 23%. Έτσι, σε τέσσερα – πέντε χρόνια η επένδυση θα αποσβεστεί. Το μέσο κόστος ανακατασκευής ανήλθε σε 920 ευρώ ανά τ.μ. και είναι σχετικά χαμηλό, εξαιτίας των οικονομιών κλίμακας που πέτυχε ο Οργανισμός.
Για την ανακαίνιση του κτιρίου εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται πέντε εργολάβοι του ΟΤΕ (EDIL, Εργατικατ, Εγνατία, BC Περίγραμμα και Sarnitec) και το ανακαινισμένο κτήριο θα φιλοξενούνται πλέον 3.400 θέσεις εργασίας (από 3.000 που είναι σήμερα). Ο συνολικός, ωστόσο, όγκος εργαζομένων που θα φιλοξενούνται στο Μέγαρο θα είναι 4.300 εργαζόμενοι. Αυτό θα γίνει γιατί περίπου το 20% του προσωπικού θα έχει ευέλικτο σχήμα απασχόλησης, με την έννοια της εκ περιτροπής τηλεργασίας από το σπίτι.
Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται σε 3 GWh ετησίως ή περίπου στο 1% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του ομίλου ΟΤΕ. H μεγαλύτερη εξοικονόμηση, ωστόσο, θα προέλθει από τη μείωση των καταβαλλόμενων ενοικίων. Θα προσφέρει σύγχρονους χώρους και θα καταργήσει τους «περιστερώνες», όπως χαρακτήρισε τα προϋπάρχοντα γραφεία του Μεγάρου ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Τα νέα γραφεία θα είναι κατά κύριο λόγο οpen space, βιοκλιματικά, με εργονομικό εξοπλισμό κ.λπ., στο πρότυπο των startup και τεχνολογικών εταιρειών.
«Ο όμιλος ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του OTE Estate έχει εκσυγχρονίσει συνολικά 60 κτίρια ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων, τα πιο εμβληματικά είναι το κτίριο της e-Value στον Κεραμεικό (Αθήνα), τα κτίρια του ΟΤΕ στην Καρόλου Ντηλ (Θεσσαλονίκη), τα Studios της Cosmote TV στην Κηφισιά, τα κτίρια του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή (Αττική), στην Πάρνηθα και βεβαίως το κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ που βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα» σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ. Μάλιστα, στο κτίριο αυτό των 50.000 τ.μ. θα μεταφερθεί το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, που σήμερα βρίσκεται στην Ερυθραία Αττικής. «Έτσι, το Μουσείο θα βρεθεί πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας και θα γίνει περισσότερο επισκέψιμο» κατά τον ίδιο.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι ανακαινίσεις κτιριακού αποθέματος του ομίλου ΟΤΕ ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια τα 120.000 τ.μ. Η ακίνητη περιουσία του αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 165 εκατ. ευρώ (προ της ανακαίνισης) αφορούν το Μέγαρο του ΟΤΕ. Ο οργανισμός διαθέτει 2.289 οικόπεδα συνολικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων και 2.633 κτίρια συνολικών στεγασμένων χώρων 1.140.000 τ.μ. Ο ΟΤΕ για την περιουσία του αυτήν καταβάλει ετησίως περί τα 9 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ.