Τεράστιες είναι οι οικονομικές συνέπειες που θα προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές μονάδες στον Θεσσαλικό κάμπο. Oι ζημιές είναι πολύπλευρες και εκτεταμένες, επηρεάζοντας όχι μόνο τον αγροτικό τομέα αλλά και την οικονομία στο σύνολό της. Παράγοντες τις αγοράς εκτιμούν πως η καταστροφή στην Θεσσαλία θα επιφέρει μεγάλες ελλείψεις ακόμα και σε βασικά προϊόντα ενώ οι τιμές στα ράφια αναμένεται να εκτοξευτούν.
«Μετά τις τεράστιες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον θεσσαλικό κάμπο, το μόνο σίγουρο είναι πως οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις “φωτιά” στα προϊόντα» είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης που μίλησε στο Newsbeast.
«Θα πρέπει να σταματήσουν οι “ορέξεις” των κερδοσκόπων»
Οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών διαχέονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ξεκινώντας από τις άμεσες γεωργικές απώλειες έως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την επισιτιστική ασφάλεια αλλά και η υπερτιμολόγηση των τροφίμων. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λεχουρίτης θα πρέπει η κυβέρνηση να δει πολύ προσεκτικό “μάτι” το τι συμβαίνει καθώς παίζονται πολλά κερδοσκοπικά παιχνίδια, όπως καταγγέλλει ο ίδιος. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει εντατικούς ελέγχους καθώς θα πρέπει να σταματήσει τις “ορέξεις” όσων κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ.
Όπως λένε οι αγρότες λόγω των καιρικών συνθηκών ήδη είναι τεράστιες οι ελλείψεις στα οπωροκηπευτικά και τώρα, μετά τις πλημμύρες, οι ελλείψεις εκτιμούν πως θα είναι μεγαλύτερες «Αν δεν υπάρχουν προϊόντα, είναι λογικό πως θα έχουμε αυξήσεις» λένε. Ο κ. Λεχουρίτης, από την πλευρά του, κάνει λόγο για παράλογες αυξήσεις και τονίζει, μεταξύ άλλων, πως δεν θα πρέπει η Θεσσαλία να θεωρείται «Γη της Επαγγελίας». «Όλη η Ελλάδα, είναι παραγωγική. Δεν δικαιολογείται αμέσως μετά την καταστροφή να έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση στις τιμές. Οι αυξήσεις ήρθαν από την πρώτη μέρα. Κάτι που σημαίνει πως κάποιοι το είδαν σαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν» είπε.
«Χρυσό» το κρέας – Στα 16 ευρώ το κιλό το μοσχάρι
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι φακές και τα φασόλια θα φτάσουν στα 4 και 5 ευρώ αντίστοιχα το κιλό. Το ντόπιο μοσχάρι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 16 ευρώ το κιλό, ενώ το ντόπιο αρνί θα φτάσει ακόμα και τα 1 ευρώ το κιλό. «Οι κερδοσκόποι έχουν σαν γνώμονα το κέρδος και μόνο αυτό. Δεν έχουν κοινωνική ευαισθησία. Είναι παράλογο» είπε και έφερε ένα παράδειγμα, που δεν δικαιολογείται η αύξηση. «Ο παραγωγός, πωλούσε τη φακή, σε τιμή χονδρικής το πολύ 1,5 ευρώ στους μεσάζοντες και έφτανε στους καταναλωτές, στο ράφι στα 4 ευρώ. Ο ίδιος λοιπόν, που πουλάει τόσο χαμηλά, όταν θα το πουλήσει απευθείας, στην Λαϊκή, θα πουλήσει και αυτός στα 4, ευρώ αντί για 1,5 ευρώ. Μιλάμε για καθαρή αισχροκέρδεια…» τόνισε.
Σημειώνεται πως οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν ζημίες 3 δισ. ευρώ στο δευτερογενή τομέα, ενώ η ζημιά στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ. Έτσι, η υπεραπόδοση του φετινού Προϋπολογισμού και οι όποιες υπερεισπράξεις από τον Τουρισμό θα αξιοποιηθούν για να κλείσουν οι «τρύπες» που άνοιξε η κακοκαιρία έτσι ώστε να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ.