Φανταστείτε ότι βρίσκεστε με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων στα χέρια σας, π.χ από μια κληρονομιά. Θέλετε, λοιπόν, να επενδύσετε αυτά τα χρήματα. Πηγαίνετε, λοιπόν, σε μία τράπεζα, για να δείτε τις επιλογές σας.
Δεδομένης της ανάγκης ρευστότητας, που έχουν αυτή την περίοδο τα τραπεζικά ιδρύματα στη χώρα μας, θεωρείτε ότι ο διευθυντής του υποκαταστήματος θα σας στρώσει.. κόκκινο χαλί. Και ότι, πάνω απ’ όλα, θα σας ρωτήσει πού θέλετε να τοποθετήσετε τα χρήματά σας, γνωστοποιώντας σας όλη την πληθώρα επιλογών, που έχετε.
Παρ’ όλα αυτά, εσείς πηγαίνετε στο κατάστημα, σας παραπέμπουν σε έναν «σύμβουλο επενδύσεων», ο οποίος σας λέει ότι: «για το συγκεκριμένο ποσό, έχετε μόνο αυτή μία επιλογή. Εμείς δεχόμαστε χρήματα μόνο για ένα συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν. Σε αυτό μόνο μπορείτε να επενδύσετε!».
Το περιστατικό αυτό ανήκει στη σφαίρα της απόλυτης φαντασίας. Καμία τράπεζα, καμία εταιρία, η οποία χρειάζεται ρευστότητα και έχει ανάγκη από επενδύσεις, δεν υποδεικνύει ένα και μόνο τρόπο για να σας πείσει να κατευθύνετε εκεί τα χρήματά σας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα κράτη, που προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις. Αποφασίζουν ότι θα δώσουν προς εκμετάλλευση συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, που συνήθως αποτελούν φιλέτα, και ενημερώνουν τους υποψήφιους επενδυτές για αυτή τους την πρόθεση. Στη συνέχεια, περιμένουν τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για το πώς σχεδιάζουν να το εκμεταλλευθούν.
Στην περίπτωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, χρεωνόμαστε άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία: έχοντας ανακοινώσει – για πολλοστή φορά – ότι προχωρά η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, αντί να κάτσουμε στο τραπέζι με τους υποψήφιους επενδυτές και να ακούσουμε τις προτάσεις τους, εμφανίσαμε τον Ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο να παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης. Τι κάνουμε δηλαδή;
Λέμε στους υποψήφιους επενδυτές: «Φέρτε μας τα χρήματά σας για να τα τοποθετήσετε εκεί και όπως έχουμε ήδη αποφασίσει!».
Πέραν του γεγονότος ότι από το συγκεκριμένο σχέδιο απουσιάζει πλήρως μελέτη βιωσιμότητας (όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένως παράγοντες της αγοράς μέσω της έρευνας του newsbeast.gr) και ότι τα όσα προτείνονται όχι μόνο δεν θα φέρουν κέρδη σε όσους βάλουν τα χρήματά τους, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα σε πολλούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, ουδέποτε έχει συμβεί στα παγκόσμια χρονικά κράτος να παραχωρεί περιουσιακό του στοιχείο και να υποδεικνύει στους ενδιαφερόμενους πώς διαχειριστούν τα υπό επένδυση κεφάλαιά τους.
Κατόπιν όλων αυτών, μόνο απορία δεν προκαλεί το γεγονός ότι – σχεδόν ένα μήνα μετά την παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου – δεν έχει εκδηλωθεί επίσημα το παραμικρό ενδιαφέρον.