Ο δορυφορικός εξοπλισμός της NASA επιβεβαίωσε ότι πάνω από το 56% των ωκεανών του κόσμου έχει χάσει το μπλε χρώμα του και αντικατασταθεί από πράσινο, κάτι που κρούει «καμπανάκι» για το μέλλον.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα τελευταία 20 χρόνια, οι μετρήσεις αποκάλυψαν μια παγκόσμια έκρηξη στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν και των φυτοειδών μικροβίων είναι σύνηθες να βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια των ωκεανών. Ενώ πολλοί από αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυκών, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα καθώς συλλέγουν ηλιακή ενέργεια, η πληθυσμιακή τους έκρηξη έχει συμβάλει σε ασφυκτικές «νεκρές ζώνες» με την εξάντληση του οξυγόνου παγκοσμίως.
«Το να το βλέπεις να συμβαίνει πραγματικά, δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά τρομάζει», σύμφωνα με την συν-συγγραφέα της μελέτης Stephanie Dutkiewicz, ανώτερη επιστήμονα ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
Η ομάδα του MIT, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλυσε δεδομένα δεκαετιών για το χρώμα των ωκεανών, που συλλέχθηκαν από το MRI (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA.
Τα δεδομένα χρώματος, που συλλέχθηκαν από τη χαμηλή τροχιά της Γης, έδειξαν ότι οι θερμότεροι τροπικοί ωκεανοί κοντά στον ισημερινό έχουν γίνει οι πιο σταθερά και μόνιμα πράσινοι με την πάροδο του χρόνου.
Μια ανάπτυξη στο φυτοπλαγκτόν, το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας που βοηθά στη διατήρηση των κριλ, των ψαριών, των θαλάσσιων πτηνών και των θαλάσσιων θηλαστικών, μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να ερμηνευθεί ως σημάδι «υγείας» των ωκεανών. Αλλά η υπερανάπτυξη και η απορρόφηση οξυγόνου που δημιουργούνται από τις μεγάλες μάζες αυτών των μικροβίων συνδέεται με την αύξηση των νεκρών ζωνών των ωκεανών και τις μαζικές θαλάσσιες μεταναστεύσεις για πάνω από μια δεκαετία.
«Έχω ασχοληθεί με προσομοιώσεις που μου λένε εδώ και χρόνια ότι αυτές οι αλλαγές στο χρώμα των ωκεανών θα συνέβαιναν», είπε η Dutkiewicz. «Λοιπόν, εμείς ελπίζουμε οι άνθρωποι πάρουν αυτή την κατάσταση στα σοβαρά», πρόσθεσε στη συνέχεια.