Η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει τις αποδόσεις και αλλοιώνει τη χαρακτηριστική γεύση του πιο δημοφιλούς ποτού της Ινδίας επηρεάζοντας την καλλιέργεια τσαγιού στην επαρχία Assam, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι ψηλοί λόφοι και οι άφθονες βροχοπτώσεις καθιστούν τη βορειο-ανατολική πολιτεία του Assam ένα ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του τσαγιού, με 850 κήπους σε πάνω από 593.000 στρέμματα, που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής της χώρας. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο και η ελάχιστη θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό στους 19,5C.
«Αυτό είναι σαφώς μια εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία τσαγιού», δήλωσε ο Debakanta Handique, ένας επιστήμονας του κλίματος στο Assam. Το συμβούλιο τσαγιού της Ινδίας ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει μια σταθερή μείωση της παραγωγής τσαγιού κατά τα τελευταία έτη. Το 2007, η Assam παρήγαγε 512.000 τόνους τσάι. Μέχρι το 2008 η παραγωγή είχε μειωθεί σε 487.000 τόνους, με την εκτιμώμενη παραγωγή κατά το 2009 να διαμορφώνεται σε 445.000 και περαιτέρω μείωση να αναμένεται κατά το τρέχον έτος.
Ο Mridul Hazarika, διευθυντής του Tocklai Tea Research, το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο τσαγιού στον κόσμο, είπε ότι οι βροχοπτώσεις και η ελάχιστη θερμοκρασία είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της σοδειά.
«Η πτώση έχει ήδη λάβει χώρα, αν και υπήρξε μια αύξηση των καλλιεργειών με τη δημιουργία νέων κήπων τσαγιού. Αυτό είναι μια ένδειξη της σοβαρότητας της απειλής», δήλωσε ο κ. Hazarika. Η αποτελεσματική συλλογή των όμβριων υδάτων και οι νέοι τύποι φυτών ήταν αναγκαία μέτρα για να αναστραφεί η τάση.
«Οι αλλαγές έχουν ήδη παρατηρηθεί στη γεύση, αλλά δεν είναι δυνατόν να φταίει μόνο η αλλαγή του κλίματος για αυτό», είπε. «Άλλοι παράγοντες όπως η χρήση των λιπασμάτων και των μεθόδων καλλιέργειας μπορεί επίσης να ευθύνεται εν μέρει». Η μεταβαλλόμενη γεύση του τσαγιού Assam είναι μια σοβαρή ανησυχία για τους καλλιεργητές.
Πηγή: greenbusiness.gr