Δεδομένου ότι η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα κατά τον 21ο αιώνα και οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας κατά ένα μεγάλο μέρος εξαφανίζονται το καλοκαίρι, μια λωρίδα πάγου είναι πιθανόν να παραμείνει στα βόρεια της Γροιλανδίας και του Καναδά, παρέχοντας καταφύγιο για κάποια άγρια ζώα, όπως οι πολικές αρκούδες και οι φώκιες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια ομάδα επιστημόνων στην Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικής (American Geophysical Union), σε συνάντηση που είχε στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα πάγου θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για κάποια πλάσματα της Αρκτικής, καθώς η προοδευτική εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα αποβεί καταστροφική μέχρι τα μέσα του αιώνα, για τις πολικές αρκούδες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον πάγο ως πλατφόρμα σίτισης για να κυνηγούν φώκιες.

Η λωρίδα αυτή του πάγου θα υπάρχει γιατί οι άνεμοι φυσούν τον πάγο στη θάλασσα μακριά από τις ακτές της Ρωσίας προς τον Καναδά, σύμφωνα με την Stephanie Pfirman του Barnard College. Αυτή και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Columbia, το Πανεπιστήμιο McGill, και την αμερικανική κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε αυτό το καταφύγιο πάγου από τις γεωτρήσεις πετρελαίου και τις μεταλλευτικές έρευνες που μπορούν να επεκταθούν σε άλλα μέρη της Αρκτικής.

Οι επιστήμονες σκιαγράφησαν μια ζοφερή εικόνα για το πόσο γρήγορα εξαφανίζονται οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού. Και δεν είναι μόνο η έκταση του πάγου που γρήγορα συρρικνώνεται το καλοκαίρι, αλλά και το γεγονός ότι το παχύ στρώμα πάγου άνω των πέντε ετών, δίνει τη θέση του σε πιο λεπτό πάγο ενός έως δύο ετών.

Ο Bruno Tremblay του Πανεπιστημίου ΜcGill στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι εάν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με τους σημερινούς ρυθμούς, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική θα κινδυνέψει να εξαφανιστεί στο διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο μέχρι το 2030 ή το 2040.

Ο Brendan Kelly, του National Marine Mammal Lab στην Αλάσκα, σημειώνεται ότι ολόκληρο το οικοσύστημα – από το πλαγκτόν, τα θαλασσοπούλια, μέχρι τα μεγαλύτερα πλάσματα, όπως οι φώκιες – είναι στενά συνδεδεμένο με τον πάγο στην Αρκτική. «Γνωρίζοντας πού ο πάγος θα εξακολουθήσει να υπάρχει είναι πολύ σημαντικό να συμβάλλουμε ώστε να διατηρηθούν οι οργανισμοί που εξαρτώνται από τον πάγο», τόνισε.

Ο κ. Kelly είπε επίσης ότι τα περισσότερα μοντέλα προβλέπουν ότι στο μέλλον θα πέφτει λιγότερο χιόνι πάνω στον Αρκτικό Ωκεανό, καθιστώντας δυσκολότερη την δυνατότητα της φώκιας να κρυφτεί σε σπηλιές από χιόνι προκειμένου να ζεσταθούν και να προφυλαχθούν από τις πολικές αρκούδες.

Επομένως το συγκρότημα των πάγων για όλο το χρόνο θα αποτελέσει ένα «Last Stand» για πολικές αρκούδες και φώκιες μέχρι το τέλος του αιώνα.
πηγή: greenbusiness