Οι ωκεανοί μας βρίσκονται σε κρίση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75-80% των αλιευτικών αποθεμάτων διεθνώς υπεραλιεύεται. Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη με σχεδόν το 90% των ψαριών να κινδυνεύουν άμεσα από την υπεραλίευση.
Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας ορίζουν ποσοστώσεις μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει η επιστημονική κοινότητα. Σαν αποτέλεσμα, πολλά και μεγάλα αλιευτικά πλοία έχουν την άδεια να υπεραλιεύουν τεράστιες ποσότητες ψαριού και να αδειάζουν τις θάλασσες από ζωή.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί σωστά και βιώσιμα τους αλιευτικούς μας πόρους», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, η οποία συμμετείχε στη δράση της περιβαλλοντικής οργάνωσης. «‘Η διαχείριση της αλιείας πρέπει να πάψει να καθοδηγείται από τα συμφέροντα της αλιευτικής βιομηχανίας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να διασφαλίσουν τους πόρους μας βάζοντας τέλος στην υπεραλίευση», συνέχισε η Άντζελα Λάζου.
Με το μήνυμα: «Ευρωπαίοι Υπουργοί σταματήστε την υπεραλίευση», η Greenpeace κάλεσε τους Υπουργούς Αλιείας να αναλάβουν δράση για τη σωτηρία των θαλασσών μέσα από τη ριζική αλλαγή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει:
– να μειώσουν τους αλιευτικούς τους στόλους σε βιώσιμα για τους ιχθυοπληθυσμούς επίπεδα
– να δημιουργήσουν θαλάσσια καταφύγια που θα καλύπτουν το 40% των θαλασσών.