Για τρίτη φορά φέτος καταγράφηκε στην Κάρλα το δυσάρεστο και ανησυχητικό φαινόμενο των πολλών χιλιάδων νεκρών ψαριών.
Τα ψάρια είχαν εκβραστεί σε μήκος μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων, και οι ποσότητες αυξάνονταν στα τοιχώματα των αντλιοστασίων, ενώ σε αρκετά σημεία της λίμνης, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το νερό ήταν γεμάτο αφρούς και φερτές ύλες.
Το Μάρτιο του 2010, νεκρά ψάρια βρέθηκαν από μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας κοντά στο αντλιοστάσιο. Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου στην περιοχή, κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος εντόπισε και πάλι νεκρά ψάρια στην έξοδο της σήραγγας της Κάρλας.
Σε σχετικές αναλύσεις δειγμάτων νερού από τη λίμνη είχαν τότε ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα αμμωνίας, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, εγκυμονεί κινδύνους για τη διαβίωση των ψαριών.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι πληθυσμοί των ψαριών της λίμνης αποδεκατίζονται από την έλλειψη οξυγόνου εξαιτίας των ανεπαρκών ποσοτήτων νερού της Κάρλας, καθώς είναι ακόμη υπό κατασκευή ο ταμιευτήρας του Πηνειού.
Ο Φώτης Κουβέλης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, και Υποδομών σχετικά με τα αίτια θανάτου των ψαριών για τρίτη φορά μέσα στο 2010 αλλά και για το πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του ταμιευτήρα του Πηνειού.