Μηνυτήρια αναφορά για το πρόσφατο φαινόμενο μαζικής συγκέντρωσης ψαριών στη λίμνη Κάρλα πάνω από την επιφάνεια του νερού και τον εντοπισμό πολλών νεκρών κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΒΟ Σωτ. Γκανάτσιος.

Με την αναφορά ζητείται η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και ο καταλογισμός ευθυνών που τυχόν προκύψουν.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, από τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε άρχισε να γεμίζει ο ταμιευτήρας της Κάρλας με νερό, κατά πλειονότητα από το αντλιοστάσιο του Στεφανοβικείου, ξεκίνησε η αλιεία ψαριών από τη λίμνη. Με αυτό τον τρόπο επισημαίνεται ο κίνδυνος -εκτός από το περιβάλλον- που εγκυμονεί η κατανάλωση ψαριών για τη δημόσια υγεία.

Με τη μήνυση επισυνάπτεται πλήθος δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου, έγγραφα, καθώς και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα Τμήματα Υγιεινής και Αλιείας της Νομαρχίας Μαγνησίας, στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τις οποίες ο κ. Γκανάτσιος ζήτησε στοιχεία.

Η προηγούμενη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Βόλου το Κέντρο για τη Μελέτη και την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα (ΚΕΜΕΒΟ) ήταν στις 5 Νοεμβρίου 2009. Τότε η μήνυση περιέγραφε το τεράστιο οικολογικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στη λίμνη Κάρλα, όταν στον ταμιευτήρα είχαν βρεθεί δεκάδες νεκρές αγελάδες.

Η μήνυση αναφερόταν παράλληλα στο άνοιγμα του θυροφράγματος της σήραγγας, από την οποία οδηγούνται νερά της Κάρλας στον Ξηριά και στη συνέχεια μέσω της Μπουρμπουλήθρας στον Παγασητικό Κόλπο.

Για τη θανάτωση των αγελάδων στη λίμνη Κάρλα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά, είχε δοθεί εντολή εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

πηγή: Ταχυδρόμος