Οι μωβ μέδουσες, επελαύνουν στις ελληνικές θάλασσες και η μετακίνησή τους εξαρτάται από τα ρεύματα και τον καιρό. Η μεγάλη τους αύξηση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα ενώ όλο και περισσότεροι λουόμενοι αντικρίζουν μωβ μέδουσες κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους σε κάποια παραλία. Υπενθυμίζεται, πως η μωβ μέδουσα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ενώ το τσίμπημα του είναι εξαιρετικά επώδυνο.
Η επιστημονική κοινότητα, επισημάνει ότι οι μέδουσες μεταφέρονται με τα ρεύματα, πράγμα που σημαίνει ότι όπως εμφανίστηκαν τη μια μέρα, μπορεί να εξαφανιστούν την επόμενη.
Η παρουσία των μωβ μεδουσών αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας.
Μωβ μέδουσες: Ο «κόκκινος» χάρτης της Αττικής
Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετές παραλίες της Αττικής. Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ τσούχτρες μέσα στο 2022, είναι οι εξής:
- Καβούρι
- Βουλιαγμένη
- Λαγονήσι
- Λαύριο
- Πόρτο Ράφτη
- Βραυρώνα
- Νέα Μάκρη
Ο συγκεκριμένος διαδραστικός χάρτης ενημερώνεται συνεχώς και καθημερινά όλο και περισσότερες είναι οι καταχωρήσεις για μωβ τσούχτρες οι οποίες εμφανίστηκαν σε κάποια παραλία της χώρας.
Στον χάρτη εμφανίζονται αναλυτικά όλες οι μέδουσες που έχουν εντοπιστεί από το 2018 μέχρι και σήμερα και καταγράφονται αναλυτικά το είδος, η ημερομηνία εντοπισμού αλλά και πόσες φορές εθεάθη το εκάστοτε είδος μέδουσας σε κάθε περιοχή.
Aκόμη μωβ τσούχτρες έχουν εντοπιστεί σε Ακράτα, Άγιους Θεόδωρους και Κινέτα, Πόρτο Χέλι και Επίδαυρο αλλά και σε πολλά νησιά:
- Σύρο
- Τήνο
- Μύκονο
- Άνδρο
- Τζια
- αλλά και στην Κρήτη
Μάλιστα, σε σελίδα στο facebook, αναρτήθηκαν φωτογραφίες στις οποίες λουόμενος σε παραλία στα Φαλάσαρνα ήρθε αντιμέτωπος με πολλές μωβ μέδουσες και τις οποίες απαθανάτισε.
Αναλυτικά οι καταχωρήσεις για την Μωβ Μέδουσα:
Ιανουάριος 2022: Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται μεταξύ άλλων από παρατηρητές σε Πόρτο Ράφτη και Κρήτη
Μάρτιος 2022: Υπάρχουν καταγραφές για τον Σαρωνικό κόλπο, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Απρίλιος 2022: Στις 15/4 εμφανίζεται στη Σαμοθράκη. Καταγραφές υπάρχουν για τον Πειραιά, το Αγκίστρι και τη Ζάκυνθο.
Μάιος 2022: Οι καταχωρήσεις αυξάνονται. Σαρωνικός, Πελοπόννησος, Παξοί, Νέα Πέραμος, Βουλιαγμένη, Αγκίστρι, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, και Σπέτσες.