Το νέο αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσίασε σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Φώτης Χατζημιχάλης.
Επανέλαβε ότι η Πελοπόννησος είναι από τις τελευταίες περιφέρειες στη διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσιάζει μια εικόνα που μας προσβάλλει όλους και σημείωσε πως στο νέο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ έμφαση δίνεται στην ανακύκλωση στην πηγή.
Επί της ουσίας, ο νέος ΠΕΣΔΑ χωρίζει την περιφέρεια σε τρεις γεωγραφικές διαχειριστικές ενότητες, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας, αλλά και να γίνουν συντονισμένα και πολύ πιο γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του.
Στην πρώτη ενότητα εντάσσονται η Κορινθία, η Αργολίδα και οι Δήμοι Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας από την Αρκαδία. Στη δεύτερη ενότητα, εντάσσονται ο νομός Μεσσηνίας και οι δήμοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης από την Αρκαδία, ενώ, τέλος, στην τρίτη ενότητα είναι μόνο ο νομός Λακωνίας.
Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου πράσινων σημείων, μονάδες επεξεργασίας του συλλεγόμενου οργανικού, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων που μπορούν να φτάσουν και τους 11ΣΜΑ.
Επίσης, προβλέπονται τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) που θα περιλαμβάνουν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ανά γεωγραφική διαχειριστική ενότητα, η χωροθέτηση των οποίων θα ακολουθήσει.
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεριμνά για ένα σημαντικό αριθμό ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως τα αδρανή, τα απόβλητα ελαιοτριβείων, τα νοσοκομειακά και άλλα, η διαχείριση των οποίων βασίζεται σε ειδικό νομικό πλαίσιο.
Ο κ. Χατζημιχάλης για το μεταβατικό χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την υλοποίηση του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ, είπε ότι προτείνονται δράσεις που αφορούν στην εκτεταμένη ανακύκλωση στο σύνολο της Περιφέρειας, γιατί είναι βασικό να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και στη μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ΚΔΑΥ, στη στοχευμένη διαλογή στην πηγή του οργανικού κλάσματος σε περιοχές τουριστικές, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός εστιατορίων, ξενοδοχείων, με τη δημιουργία μικρών μονάδων επεξεργασίας, που μπορεί -ανέφερε- να φτάσει και τις δύο μονάδες ανά νομό.
Επίσης, θα εγκατασταθούν οι δεματοποιητές που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια δαπανώντας 9 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν ο ΧΥΤΑ Κιάτου με επέκτασή του και ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου με βελτιωτικές παρεμβάσεις, για μέγιστη λειτουργία 5 ετών μετεξελισσόμενος σε ΧΥΤΥ και βέβαια θα αξιοποιούνται όλες οι σχετικές με τη νομοθεσία πρακτικές, όπως η αποθήκευση αποβλήτων αλλά και η τεχνολογία ΣΟΥΚΟΥ, που ανέφερε πως έχει την πληροφορία ότι θα εγκατασταθεί άμεσα στο Γύθειο και τη Θουρία για να διαχειριστεί τα σκουπίδια της περιοχής, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν και Σταθμοί Μεταβατικής Διαχείρισης.
Σύμφωνα και με τον «Καλλικράτη», προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων που θα συσταθεί από 1 Ιανουαρίου και ο νέος ΠΕΣΔΑ, πρόσθεσε, για το φορέα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο δράσης.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε πως δρομολογούνται οι διαδικασίες για την άμεση αποκατάσταση όσων ανενεργών ΧΑΔΑ έχουν απομείνει, αλλά και μελέτες αποκατάστασης για τους 79 ενεργούς ΧΑΔΑ που τη μεταβατική περίοδο σταδιακά θα αποκαθίστανται, ενώ τόνισε πως «φιλοδοξούμε ως το τέλος του 2011 όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου να έχουν κλείσει».
Ο κ. Χατζημιχάλης είπε ότι η Περιφέρεια κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, ότι το εγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι αποτελεσματικό και θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα των απορριμμάτων, ενώ δήλωσε υπερήφανος για το νέο ΠΕΣΔΑ κι αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί και θα δώσει λύση στο πρόβλημα.
Συμπλήρωσε ότι έχει ενημερώσει το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη που θα αναλάβει σε λίγες ημέρες και τόνισε πως «ο στόχος και οι απόψεις μας ταυτίζονται κι ο στόχος είναι στο συντομότερο χρονικό διάστημα να εξαλειφθεί το πρόβλημα από την Πελοπόννησο».
Τέλος, είπε ότι ξεκινά ενημερωτική καμπάνια με διανομή εντύπων, αλλά και ραδιοτηλεοπτικά σποτ στα τοπικά ΜΜΕ και στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου γιατί επεσήμανε πως «χωρίς ενεργούς πολίτες το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται εύκολα».