Το κυνήγι με γεράκια είναι δημοφιλές σπορ στον Περσικό Κόλπο και η πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, διαθέτει και ειδικό νοσοκομείο για τα τραυματισμένα πουλιά!
Εξοπλισμένο με ό,τι καλύτερο και πιο εξελιγμένο κυκλοφορεί, ως προς τον ιατρικό εξοπλισμό, και με το ιατρικό προσωπικό να πηγαινοέρχεται κοιτάζοντας διαγράμματα και συγκρίνοντας σημειώσεις, το πεντακάθαρο πολυτελές κτήριο φιλοξενεί τον υπέροχο θηρευτή όταν χρειάζεται βοήθεια.
Είναι το νοσοκομείο Souq Waqif Falcon Hospital, ένα εξαιρετικό ίδρυμα με 30 κτηνιάτρους και προσωπικό από πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, φροντιστές για τους νοσηλευόμενους αετούς και πελάτες με βαθιές τσέπες.
«Τα γεράκια είναι πολύ γενναία πουλιά και θα επιτεθούν σε ότιδήποτε γι’ αυτό μερικές φορές μας έρχονται τραυματισμένα», λέει στο BBC ο Mohammed, εργαζόμενος στο νοσοκομείο.
Η κλινική διαθέτει τα πάντα: Αν το γεράκι έχασε μερικά φτερά σε κάποια «μάχη», υπάρχει «τράπεζα φτερών» για την αναπλήρωσή τους. Αν έχει σπασμένη φτερούγα, θα εισαχθεί για ορθοπεδικό χειρουργείο. Αν έχει προβλήματα πέψης, είναι ώρα για εξετάσεις αίματος και «εκκρίσεων». Αν ακόμα δεν έχει βρεθεί τι έχει το γεράκι, ίσως χρειάζεται φαρμακευτική και τοξικολογική εξέταση…
Η κλινική διαθέτει και ενδοσκοπική μονάδα όπου το πουλί, ναρκωμένο, εξετάζεται με ειδικό σωληνάκι, περίπου όπως γίνεται η γαστροσκόπηση. Μια μικροσκοπική κάμερα στέλνει εικόνα από το πεπτικό του γερακιού στο μόνιτορ.
Το τσεκ απ κοστίζει περίπου 30 ευρώ ενώ μια ακτινογραφία λιγότερο από 6 ευρώ!
«Μας έρχεται κόσμος από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και άλλες χώρες του Κόλπου που μας φέρνουν τα γεράκια τους», λέει ο Mohammed.
«Μερικοί από τους ιδιοκτήτες γερακιών τα αγαπούν πολύ, τα κρατούν κοντά στο πρόσωπό τους, τα φιλούν και τα προσέχουν σαν να είναι μέλη της οικογένειάς τους», συνεχίζει.
Τι γίνεται όμως για τα γεράκια εκείνα που δεν τα καταφέρνουν και αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην κλινική; «Στον επάνω όροφο έχουμε αποτεφρωτήρα», εξηγεί.