Είναι ένα από τα σπανιότερα πουλιά στον κόσμο και η μοναχική ζωή του είναι δύσκολη. Γενετική μετάλλαξη αφήνει τα φτερά του σπουργιτιού αλμπίνου λευκά με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει ως θήραμα καθώς δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο περιβάλλον του. Η όρασή του είναι περιορισμένη και το φτέρωμά του αραιό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετάξει μακριά, όπως γράφει η Daily Mail.
Καθώς μάλιστα είναι τόσο διαφορετικό βρίσκεται απομονωμένο και ανάμεσα στα υπόλοιπα σπουργίτια και κανένα δεν θέλει να ζευγαρώσει μαζί του…
Το συγκεκριμένο σπουργίτι εντοπίστηκε στην περιοχή Point Cook στα νοτιοδυτικά της Μελβούρνης.
«Ο Δαρβίνος δεν έκανε καμία χάρη σε αυτό το πουλί», δήλωσε στη Daily Mail Australia ο birdwatcher και φωτογράφος Bob Winters.
«Λόγω της σπάνιας εμφάνισής του οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι πολύ μικρές. Ωστόσο οι ντόπιοι το προστατεύουν.
Έχει και αποτελεσματική στρατηγική επιβίωσης καθώς είναι πολύ ντροπαλό», εξηγεί.
«Κρύβεται στους θάμνους και βγαίνει μόνο όταν νιώσει αρκετή αυτοπεποίθηση. Η κοινότητα εδώ το βοηθά όσο μπορεί να επιβιώσει και κάνει ό,τι μπορεί για να το προστατεύσει», προσθέτει.
Το πουλί κινείται στην περιοχή δίπλα στο σπίτι του κι έτσι ο Winters νιώθει τυχερός αν και είναι πάντα δύσκολη η φωτογράφισή του.
«Πρέπει να βγάζω τις φωτογραφίες μέσα από το παράθυρο του σπιτιού μου γιατί μόλις ανοίξω ένα παράθυρο το σπουργίτι εξαφανίζεται», λέει.
Ο ίδιος εκτιμά πως το πουλί είναι περίπου επτά μηνών και πως είχε μάλλον την τύχη να μην το πετάξει η μαμά του από τη φωλιά «καθώς συνήθως αυτή είναι η τύχη τους», προσθέτει.
Τα συνηθισμένα σπουργίτια ζουν συνήθως πέντε ή έξι χρόνια ενώ το συγκεκριμένο θα είναι επιτυχία να κλείσει ένα χρόνο ζωής, τονίζει ο φωτογράφος που ασχολείται με την παρατήρηση πουλιών για τέσσερις δεκαετίες. «Το χρώμα του το κάνει εύκολη λεία για πουλιά θηρευτές, είναι σαν να τους λέει ‘ελάτε να με φάτε’. Αλλά με λίγη τύχη θα επιβιώσει», καταλήγει.