Οι πρόγονοι των σύγχρονων φιδιών μπορεί να είχαν ακόμη τα πίσω πόδια τους πριν από 110 εκατ. χρόνια – αρκετά εκατομμύρια χρόνια μετά απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.
Σε μια πρώτη του είδους της ανάλυση των αρχαίων ερπετών, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γέιλ αναφέρουν ότι ήταν νυκτόβια ζώα, κυνηγώντας μεγαλύτερα θηράματα, ενώ δίνοντας μια απάντηση στις μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με την προέλευση των φιδιών, η ομάδα πρόσθεσε ακόμη ότι πιθανότατα εξελίχθηκαν στην ξηρά, αντί στη θάλασσα.
Η επιστημονική ομάδα του περίφημου αμερικανικού πανεπιστημίου, με επικεφαλής την Dr Allison Hsiang από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής, σχολίασε ακόμη το εξής: «Δημιουργήσαμε την πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα, του πώς έμοιαζαν τα αρχαία ερπετά. Από την έρευνά μας συμπεραίνουμε, ότι οι πιο πρόσφατοι πρόγονοι όλων των φιδιών, ήταν νυκτόβια αρπακτικά, που κυνηγούσαν μεγάλα θηράματα και πιθανότατα ζούσαν σε δασικά οικοσυστήματα του νότιου ημισφαιρίου».
Ένας εκ των συγγραφέων της ερευνητικής εργασίας, ο Daniel Field, εξήγησε στη MailOnline ότι η μελέτη αυτή δείχνει ότι «τα φίδια προέκυψαν από τις σαύρες πριν από περίπου 128 εκατ. χρόνια». Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι πιο κοινοί πρόγονοι όλων των φιδιών πρέπει να έζησαν πριν από περίπου 110 εκατ. χρόνια.
Παρότι ήταν ήδη γνωστό, ότι τα φίδια προέκυψαν από τις τετράποδες σαύρες, ο Field διευκρίνισε, ότι η συγκεκριμένη έρευνα υποδηλώνει πως τα πίσω πόδια χάθηκαν αργότερα στην εξελικτική ιστορία των ερπετών –αρκετά εκατομμύρια χρόνια μετά απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.
Στις μέρες μας υπάρχουν πάνω από 3.400 είδη φιδιών, ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν λίγα για το πώς ή πού προέκυψαν τα σύγχρονα φίδια.
Τα ευρήματα της ερευνητικής εργασίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Evolutionary Biology.