Στα γαλανά νερά του Αιγαίου θα πλατσουρίζει πλέον ελεύθερη η Ανδριάνα, η μικρή φώκια που είχε βρεθεί πριν από πέντε μήνες, νεογέννητη και εξαντλημένη, σε παραλία της Σκοπέλου.
Το ζώο είχε βρει στην παραλία Βελανιό της Σκοπέλου, ο Ανδρέας Αγγελόπουλος, κάτοικος του νησιού, το όνομα του οποίου πήρε τελικά η μικρή φώκια.
Ο κ. Αγγελόπουλος ειδοποίησε την κτηνίατρο Νίκη Λεμονή και αυτή με την σειρά της τη Mom και αποφασίστηκε, λόγω της κατάστασης της μικρής φώκιας, η μεταφορά της στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MΟm. Το ζώο ήταν εμφανώς εξασθενημένο, αφυδατωμένο, με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ζύγιζε μόλις 13 κιλά, τη στιγμή που τα νεογέννητα φωκάκια ζυγίζουν κατά μέσο όρο 16 κιλά.
Στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, η Ανδριάνα δέχθηκε τη φροντίδα των ανθρώπων της MOm για πέντε μήνες, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης για το πρόγραμμα Περίθαλψης κτηνιάτρου, αναπληρώτριας καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Νατάσας Κομνηνού.
Οι προσπάθειες εντατικής φροντίδας είχαν αποτέλεσμα, καθώς η μικρή Ανδριάνα ξεπέρασε όλα τα αρχικά προβλήματα υγείας της, έφθασε τελικά το βάρος των 53 κιλών και αποφασίστηκε ότι είναι έτοιμη για επανένταξη.
«Τον πρώτο καιρό, η μικρή φώκια τρεφόταν με έναν δυναμωτικό πολτό, ειδικής συνταγής και στη συνέχεια, όταν ανέκτησε βάρος, κατανάλωνε ψάρια», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της Mom, βιολόγος Αλέξανδρος Καραμανλίδης.
Χθες, η Ανδριάνα μεταφέρθηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (πολύ κοντά στην περιοχή που γεννήθηκε) όπου και απελευθερώθηκε στο φυσικό της περιβάλλον, τα νερά του Αιγαίου. Είναι δε, εφοδιασμένη με έναν δορυφορικό πομπό, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους βιολόγους της MOm να αξιολογήσουν την πορεία της επανένταξής της, αλλά και να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για τη βιολογία της.
«Οι μπαταρίες του πομπού έχουν τέσσερις μήνες διάρκεια ζωής και αναμένεται να πέσει, όταν το ζώο αλλάξει τρίχωμα», εξηγεί ο κ. Καραμανλίδης.
Σημειώνεται ότι για ένα είδος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, όπως η μεσογειακή φώκια και του οποίου ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ξεπερνά τις λίγες εκατοντάδες ζώα, η διάσωση και ενός μόνο ατόμου -και ιδιαίτερα θηλυκού- είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού μια θηλυκή φώκια, μπορεί, κατά τη διάρκεια της ζωής της, να γεννήσει έως και 20 φωκάκια.