Μετά από δύο χρόνια νομικών μαχών μεταξύ ενός πανεπιστημίου και μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων, μια δικαστής από τη Νέα Υόρκη αποφάνθηκε, ότι οι δύο χιμπατζήδες που κρατούνται σε ένα ερευνητικό εργαστήριο έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως και οι άνθρωποι κρατούμενοι.
Οι δύο χιμπατζήδες ζουν στο εργαστήριο του πανεπιστημίου Stony Brook και είναι τα πρώτα ζώα στην ιστορία που καλύπτονται από μια νομική απόφαση «habeas corpus», επιτρέποντας την αμφισβήτηση της κράτησής τους.
Το δικαστήριο διέταξε τον εκπρόσωπο του πανεπιστημίου να εμφανιστεί στο δικαστήριο, προκειμένου να απαντήσει σε αίτημα της φιλοζωικής οργάνωσης Nonhuman Rights Project αναφορικά με την «παράνομη κράτηση» των χιμπατζήδων Hercules και Leo και την απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι σε καταφύγιο στη Φλόριντα.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης από τη δικαστίνα Barbara Jaffe αναγνωρίζει νομικά τους χιμπατζήδες ως «ανθρώπους» σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science).
Οι αγωγές είχαν κατατεθεί το Δεκέμβριο του 2013, σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν οι δύο χιμπατζήδες, καθώς και δύο ακόμη που ζουν στην ιδιωτική ιδιοκτησία του πανεπιστημίου.
Παρότι τα δικαστήρια απέρριψαν τις αγωγές, η φιλοζωική οργάνωση συνέχισε να κάνει εφέσεις, μέχρι που τελικά κατάφερε να κερδίσει το «δικαίωμα στο σώμα» για λογαριασμό των δύο χιμπατζήδων, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.