Σίγουρα, το σεξ με έναν άγνωστο σε μια ισπανική παραλία μπορεί να ακούγεται ρομαντικό και να εξιτάρει. Διεθνείς ερευνητές παροτρύνουν τους τουρίστες των Κανάριων Νήσων να απέχουν από τις αυθόρμητες παραθαλάσσιες στενές επαφές, καθώς καταστρέφουν τους εύθραυστους βιότοπους των αμμόλοφων. Μια νέα μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς αυτή τη διαβρωτική ερωτική πρακτική είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στην έκδοση του Journal of Environmental Management την 1η Ιανουαρίου 2022.
«Αυτές οι πρακτικές έχουν ορισμένες σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», αναφέρει η «αμμώδης» μελέτη, η οποία συντάχθηκε από ειδικούς από το Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) και το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.
Με τίτλο «Άμμος, ήλιος, θάλασσα και σεξ με ξένους, τα “πέντε S”», η έρευνα εξέτασε την επίδραση της «κρουαζιέρας» (ο ορισμός των «ανώνυμων σεξουαλικών συναντήσεων, κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων») στο Ειδικό Φυσικό Καταφύγιο Dunas de Maspalomas, μια προστατευόμενη περιοχή στη Γκραν Κανάρια.
Διαπίστωσαν ότι αυτές οι παράκτιες σεξουαλικές περιπτύξεις των σεξοτουριστών προκαλούσαν ζημιά σε «οκτώ αυτοφυή είδη φυτών, τρία από τα οποία είναι ενδημικά».
«Όσο μεγαλύτερο το sex spot, τόσο μεγαλύτερη η ζημιά»
Σύμφωνα με την έρευνα, «όσο μεγαλύτερο είναι τα sex spots, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι μια περιοχή που καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των απορριμμάτων».
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή θεωρείται μια γκέι τουριστική Μέκκα, οι συγγραφείς τονίζουν «δεν είχαν πρόθεση να επικρίνουν τις ενέργειες ορισμένων από την LGBTI κοινότητα».
«Η τελική πρόθεση αυτής της επιστημονικής εργασίας είναι να κατανοήσει λεπτομερείς πτυχές των χωρικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων αυτής της δραστηριότητας, που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη διαχείριση αυτής της προστατευόμενης περιοχής αλλά και άλλων παρόμοιων», σύμφωνα με τον δρ. García-Romero του Ινστιτούτου ULPGC Ωκεανογραφίας και Παγκόσμιας Αλλαγής, όπως ανέφερε η Independent.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Flinders, Patrick Hesp, δήλωσε: «Ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, οι αρχές σε δημοφιλείς παράκτιες τουριστικές τοποθεσίες πρέπει να παρακολουθούν στενά την οικολογία και τις τάσεις διάβρωσης».
Οι ερευνητές ελπίζουν τελικά ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και εκπαίδευση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της «κρουαζιέρας» στους αμμόλοφους.
Το να βρίσκεσαι στην άμμο δεν είναι η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα που απογυμνώνει τις ευρωπαϊκές παραλίες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας Γάλλος τουρίστας τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1.000 δολαρίων αφού συνελήφθη να κάνει λαθρεμπόριο άμμου που είχε αρπάξει από τις ειδυλλιακές ακτές της Σαρδηνίας.