Αντιμέτωποι με μια έκπληξη ήρθαν οι επιστήμονες, σχετικά με μια γιγαντιαία χελώνα που εντοπίστηκε το 2019 στα νησιά Γκαλαπάγκος. Όπως διαπιστώθηκε και όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού, ανήκει σε ένα είδος, το οποίο θεωρούνταν μέχρι τώρα ότι εξαφανίστηκε πριν από έναν αιώνα.
Το Εθνικό Πάρκο των Γκαλαπάγκος ετοιμάζει μια ερευνητική αποστολή που θα αναλάβει να εντοπίσει και άλλες γιγαντιαίες χελώνες, σε μια προσπάθεια να σωθεί το είδος.
Η χελώνα βρέθηκε πριν από δύο χρόνια στο νησί Φερναντίνα, ένα από τα πιο παρθένα του αρχιπελάγους, κατά τη διάρκεια μιας κοινής αποστολής του Εθνικού Πάρκου και της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των Γκαλαπάγκος.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ, στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι ανήκε στο είδος Chelonoidis Phantasticus, το οποίο οι ειδικοί θεωρούσαν εξαφανισμένο.
«Το Πανεπιστήμιο Γέιλ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των γενετικών μελετών και τη σύγκριση με το DNA ενός δείγματος που είχε ληφθεί το 1906», ανέφερε το Πάρκο Γκαλαπάγκος, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στα νησιά αυτά πολλά είδη χελωνών ζουν μαζί με φλαμίνγκο, άλμπατρος, κορμοράνους και σούλες. Πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση.
«Την θεωρούσαμε εξαφανισμένη εδώ και πάνω από 100 χρόνια! Επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχει», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γκουστάβο Μανρίκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Πάρκου, εκτιμάται ότι στα νησιά ζουν 60.000 γιγαντιαίες χελώνες διαφόρων ειδών. Μία από αυτές, ο «Μοναχικός Τζορτζ», μια αρσενική από το νησί Πίντα, ήταν η τελευταία του είδους της και πέθανε το 2012 χωρίς να αφήσει απογόνους.