Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα θα στοιχίσει, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, σχεδόν τα διπλάσια απ’ όσα εκτιμούσε αρχικά η ιαπωνική κυβέρνηση, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Κενίτσι Οσίμα, καθηγητής Οικονομίας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Ριτσουμέικαν, υπολόγισε ότι απαιτούνται «το λιγότερο 11,082 τρισεκατομμύρια γεν» (80 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να καλυφθεί το κόστος από την καταστροφή που προκλήθηκε τον Μάρτιο του 2011, μετά τον τεράστιο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των υπολογισμών που κάναμε με βάση τις πληροφορίες που διαθέταμε τον Ιούνιο, όμως το ποσό θα αυξηθεί κι άλλο. Τα 11 τρισεκατομμύρια είναι το ελάχιστο», προειδοποίησε ο Οσίμα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση υπολόγιζε ότι απαιτούνται 5,8 τρισεκατομμύρια γεν για να καλυφθεί το κόστος της καταστροφής που είχε σοβαρές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της.
Σύμφωνα με τον ερευνητή ωστόσο, στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα 2,2 τρισ. γεν (περίπου 15 δισ. ευρώ) που απαιτούνται προκειμένου οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας να συμμορφωθούν με τα νέα, αναθεωρημένα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί μια δεύτερη καταστροφή αλλού. «Πρόκειται για έμμεσο κόστος», σημείωσε ο Οσίμα.
Στο ποσό που υπολογίζει ο καθηγητής περιλαμβάνονται η αποζημίωση προς τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή έχασαν τη δουλειά τους λόγω του ατυχήματος, το κόστος της απορρύπανσης της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο και της αποθήκευσης των αποβλήτων.
Σε αυτά τα πρέπει επίσης να προστεθούν τα ποσά που απαιτούνται για τη διάλυση των κατεστραμμένων αντιδραστήρων και διάφορες διοικητικές δαπάνες που σχετίζονται με το ατύχημα.
Ο Οσίμα επισήμανε ότι το κόστος θα το επωμιστούν οι πολίτες, είτε μέσω της φορολογίας εάν πληρώσει το κράτος, είτε ως χρήστες του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος εάν το καταβάλει η διαχειρίστρια εταιρεία του αντιδραστήρα Tepco.