Δε σας γεμίζει το μάτι ο γρύλος της φωτογραφίας; Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως το συγκεκριμένο είδος τριζονιού, με την επιστημονική ονομασία Platycleis affinis, κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερων όρχεων ανάμεσα σε όλα τα άλλα είδη, αναλογικά βέβαια με το μέγεθος του σώματός του.
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, ο γρύλος της φωτογραφίας κατέκτησε το ομολογουμένως ασυνήθιστο ρεκόρ στο ζωικό βασίλειο, καθώς διαθέτει το συγκεκριμένο προτέρημα και το αξιοποιεί δεόντως, ζευγαρώνοντας με πολλά θηλυκά στη σειρά και στα γρήγορα!
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το συγκεκριμένο έντομο, το οποίο ανήκει στις τεττιγονίες και είναι συγγενικό της ακρίδας, διαθέτει όρχεις που αποτελούν το 14% του συνολικού βάρους του.
Αν, αντίστοιχα, ένας άνδρας είχε ανάλογου μεγέθους όρχεις, αυτοί θα ζύγιζαν όσο ένα λάστιχο αυτοκινήτου ο καθένας, δηλαδή γύρω στα δέκα κιλά. Οι ανθρώπινοι όρχεις ζυγίζουν το 0,04% έως 0,08% του ανδρικού σώματος.
Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν μια μύγα δροσόφιλα, οι όρχεις της οποίας στα αρσενικά φτάνουν το 10,6% του βάρους του σώματός τους.
«Πρόκειται όντως για όρχεις-φαινόμενο, που καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την κοιλιά του εντόμου. Αυτό δείχνει πόσο ανταγωνιστική είναι η αναπαραγωγή για μερικά είδη, προκειμένου να εξαπλώσουν τα γονίδιά τους», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας επιστημόνων των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Ντέρμπι.
Τα μεγαλύτερα αναπαραγωγικά όργανα, όπως οι όρχεις, συνήθως συναντώνται στα ζώα εκείνα όπου τα θηλυκά ζευγαρώνουν κατ’ επανάληψη με διαφορετικά αρσενικά. Αναπτύσσοντας μεγαλύτερους όρχεις, στην πορεία της εξέλιξης, τα αρσενικά είναι σε θέση να παράγουν περισσότερο σπέρμα και να ξεπερνούν…τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές τους να διαδώσουν τα γονίδιά τους στις επόμενες γενιές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Από την άλλη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια αντίφαση: οι τεττιγονίες με τους μεγαλύτερους όρχεις παράγουν το λιγότερο σπέρμα, κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το μέγεθος…μετράει κυρίως όσον αφορά τη συχνότητα του ζευγαρώματος και όχι την ποσότητα του σπέρματος, που έρχεται σε δεύτερη μοίρα: οι προικισμένοι γρύλοι μπορούν να ζευγαρώσουν ξανά μόλις μια ώρα μετά το προηγούμενο ζευγάρωμα, ενώ άλλα είδη με μικρότερους όρχεις χρειάζονται μέχρι και πέντε μέρες για να βρεθούν πάλι σε αναπαραγωγική ετοιμότητα.