Βούλιαξε το έδαφος στην καλντέρα της Νισύρου. Οι ειδικοί ήρθαν αντιμέτωποι με εντυπωσιακούς κρατήρες και ρήγματα, τα οποία όμως δεν συνδέονται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.
Τα γεωτεχνικά προβλήματα εντοπίζονται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου και όπως επισημαίνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ εκδηλώθηκαν το 2001 και συνεχίζουν να εξελίσσονται μέχρι σήμερα.
Το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που μετέβη στη Νίσυρο για έρευνα επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, που τελεί εν υπνώσει.
Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. παράλληλα συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των φυσικοχημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.
Επίσης εγκατέστησε ένα νέο σταθμό παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας των επιστημόνων διαπίστωσε την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί.
Η επίσκεψη των επιστημόνων στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου που ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο τα τελευταία χρόνια.