Το νερό είναι από τις πιο πολύτιμες πηγές στον κόσμο, αλλά οι άνθρωποι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα εξαιτίας της εντατικής χρήσης του, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μπλεντ της Σλοβενίας, στο οποίο προβλήθηκαν ανεξάρτητες παραγωγές και ντοκιμαντέρ με οικολογικά θέματα.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα ξηρασίας, πλημμυρών και ρύπανσης των υδάτων», τόνισε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνεζ Ποτότσνικ στη συζήτηση που ήταν μία από τις κεντρικές εκδηλώσεις στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπλεντ, που ήταν αφιερωμένο στο νερό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτή τη στιγμή 780 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και οι ανάγκες σε νερό θα αυξηθούν κατά 50% έως το 2050, υπογράμμισε ο κ. Ποτότσνικ, επικαλούμενος εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Επιπλέον το 1/4 ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων δεν θα έχει πρόσβαση σε νερό το 2050. Εν τω μεταξύ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται πολύ γρήγορα και σε 35 χρόνια θα φθάσει τα 9 δισ. Αυτό θα δημιουργήσει απίστευτη ζήτηση πηγών – περισσότερα απ’ όλα νερού και εδάφους για παραγωγή τροφίμων, επισήμανε.
«Υπάρχουν προβλήματα εδώ στην Ευρώπη, επίσης, όχι μόνο στο Μπαγκλαντές και στην Ινδία», υπογράμμισε ο κλιματολόγος, Λούτσκα Καιφέζ Μπογκατάι και ο ηθοποιός, Ραντ Σερμπέντζιγια αναφέρθηκε στις πρόσφατες πλημμύρες που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα της Σερβίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι στην πραγματικότητα αλλαγή του κύκλου του νερού. Και είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλη αλλαγή», επισήμανε.
Ο κ. Μπογκατάι, ο οποίος ήταν μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007 ζήτησε από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπλεντ να σταματήσουν να πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια, επειδή γι αυτό απαιτούνται πολύ νερό και πολλή ενέργεια.
Ο κ. Σερμπέντζιγια αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα παραλείπει το νερό από το σπρίτζερ του (ποτό με μεταλλικό νερό και κρασί) και θα πίνει μόνον κρασί, αλλά ο κλιματολόγος τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο να εξακολουθεί να πίνει σπρίτζερ, επειδή για ένα ποτήρι κρασί απαιτούνται 120 λίτρα νερό.
Την παραμονή της τελετής εγκαινίων του Φεστιβάλ μαθητές, δύτες, ακόμη και ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ συμμετείχαν σε εκστρατεία καθαρισμού της λίμνης και του περιβάλλοντα χώρου.
Στον πρόεδρο της Σλοβενίας, απονεμήθηκε μία Λευκή Σημαία σε ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών του για τη διατήρηση καθαρών των υδάτων.
Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της οικολογικής εκδήλωσης Ημέρα Νερού σε συνεργασία με τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση GUWAA και παρών ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός Αρμάντ Ασάντε.
«Σήμερα, η διατήρηση των νερών καθαρών αποτελεί σημείο – κλειδί καθώς ένα στα έξι παιδιά πεθαίνει λόγω μολυσμένου από βακτήρια νερού», τόνισε ο Αμερικανός ηθοποιός υπογραμμίζοντας ότι οι ταινίες και τα φεστιβάλ είναι ένας θαυμάσιος τρόπος ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης για το θέμα.
Ο Σλοβένος πρόεδρος έλαβε τη Λευκή Σημαία, σύμβολο καθαρών νερών από τα χέρια του ιδρυτή της GUWAA (Παγκόσμια Οργάνωση Ευαισθητοποίησης για τα Υποβρύχια Ύδατα) και κατόχου παγκόσμιου ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση, Κρίστιαν Τσούραβιτς, που είναι ένας από τους οργανωτές του φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα καθαρισμού της Αδριατικής Θάλασσας που εμπνεύστηκε ο Κρίστιαν Τσούραβιτς πριν από έξι χρόνια μετεξελίχθηκε σε διεθνή εκστρατεία, που αναμένεται να υλοποιηθεί σε 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Μπλεντ στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στους πρόποδες των Άλπεων.