«Η ταυτότητα του κτηρίου θα εξασφαλίσει τη συνέπεια στην κατασκευή και τη διαφάνεια στις πολεοδομίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον», ένα πρόγραμμα για τα βιώσιμα κτήρια και την πράσινη Ανάπτυξη, που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ με την υποστήριξη του ΚΑΠΕ.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του ΓΟΚ και του κτηριοδομικού κανονισμού, ώστε να ενταχθούν οι έννοιες του βιοκλιματικού κτηρίου, να καταργηθεί η αυτεπιστασία στις κατασκευές και να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για τους μηχανικούς που δεν επιτελούν το έργο τους, ώστε να πάψουν να «βγάζουν άδειες» και να «εκπονούν μελέτες τις οποίες και θα επιβλέπουν».
Επιπλέον, ο κ. Σπίρτζης ζήτησε από την πολιτεία να θεσμοθετήσει την πιστοποίηση των τεχνιτών και από το ΚΑΠΕ να εκπονήσει πρότυπες ενεργειακές μελέτες. Σε ό,τι αφορά τους 35.000 τεχνολόγους πρότεινε να απορροφηθούν στις νέες βιομηχανικές μονάδες, που δημιουργούν οι ΑΠΕ (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά κλπ.)
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατέθεσε την άποψη ότι το κτηριακό απόθεμα της Αθήνας που χρονολογείται προ του 1950 και δεν συντρέχει λόγος να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο θα μπορούσε να κατεδαφιστεί. Την άποψη του στήριξε στο γεγονός ότι τα κτήρια από οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, πέραν της οποίας δεν ασφαλίζονται. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους διαρκεί για 40 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που «τρέχει» το ΤΣΜΕΔΕ με την Εθνική Τράπεζα, αυτό με σχεδόν παρόμοιους όρους θα προσφέρεται σύντομα και από την Τράπεζα Αττικής.
Τέλος, ο κ. Σπίρτζης έθεσε για μία ακόμη φορά τα ζητήματα της δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών υλικών, καθώς και της δημιουργίας μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων για την εξυγίανση της αγοράς, που παράγει το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.
Για τις θέσεις του δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ενώ η υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, ζήτησε υπόμνημα για τον τρόπο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια πρόταση που θα απελευθέρωνε χώρους για πράσινο.