Μια γεωλογική διαφωνία δεκαετιών έλαβε τέλος την Τρίτη το πρωί. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και του Νεπάλ ανακοίνωσαν το νέο επίσημο ύψος του Έβερεστ, που πλέον είναι κατά σχεδόν ένα μέτρο ψηλότερο από αυτό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το BBC, η υψηλότερη βουνοκορφή του κόσμου -που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών – έχει πλέον ύψος 8.848,86 μέτρα, δηλαδή 86 εκατοστά πάνω από την προηγούμενη μέτρηση του Νεπάλ και περίπου τέσσερα μέτρα ψηλότερα σε σχέση με τις μετρήσεις της Κίνας.
Η αύξηση του ύψους που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δυο χώρες δεν οφείλεται σε γεωλογικούς παράγοντες, αλλά στην αλλαγή του τρόπου μέτρησης του ύψους της οροσειράς.
Μέχρι σήμερα, το Νεπάλ συνυπολόγιζε το ύψος του χιονιού στην απόκρημνη κορυφή, στην οποία χωράνε να σταθούν μόλις έξι ορειβάτες.
Η Κίνα, αντίθετα, υπολόγιζε το ύψος μέχρι την κορυφή των βράχων, χωρίς το πάχος του χιονιού στην κορυφή του.
Στη διάρκεια της επίσημης τελετής, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και ο Νεπαλέζος ομόλογός του Πραντίπ Γκιαουάλι πάτησαν ταυτόχρονα δύο κουμπιά και το νέο ύψος άρχισε να αναβοσβήνει σε μια οθόνη.
Το νέο ύψος του Έβερεστ συμφωνήθηκε έπειτα από ξεχωριστές αποστολές του Νεπάλ και της Κίνας στη χιονισμένη βουνοκορφή το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Το «επίσημο» ύψος του Έβερεστ ήταν τα 8.848 μέτρα που υπολόγισε η Ινδία το 1954.
Το 1999, μια αποστολή του National Geographic μέτρησε με GPS το ύψος του βουνού στα 8.850 μέτρα, ενώ το 2005 μια έτερη κινεζική ομάδα ανέφερε πως το ύψος ήταν 8.844,43 μέτρα.
Πώς μετριέται ένα βουνό
Το ύψος μετράται πάντα από το μέσο επίπεδο της θάλασσας κοντά στο βουνό.
Το Νεπάλ χρησιμοποίησε ως επίπεδο αναφοράς τον Κόλπο της Βεγγάλης, ενώ η Κίνα προτίμησε την Κίτρινη Θάλασσα, όπως ανέφερε η κρατική κινεζική εφημερίδα China Daily.
Μετά τον καθορισμό ενός επιπέδου αναφοράς, επόμενο βήμα είναι η δημιουργία σταθμών μέτρησης που έχουν οπτική επαφή με την κορυφή, ενώ το τελικό στάδιο είναι η αποστολή τοπογράφων που εγκαθιστούν έναν τοπογραφικό φάρο στο ψηλότερο σημείο.
Οι σταθμοί αυτοί μπορούν τότε να μετρήσουν την απόστασή τους από τον φάρο και από εκεί να υπολογίσουν το ύψος χρησιμοποιώντας τις αρχές της τριγωνομετρίας.
Η ομάδα του Νεπάλ χρησιμοποίησε επίσης μετρήσεις GPS, ενώ η Κίνα προτίμησε το εγχώριο σύστημα πλοήγησης Baidu.
«[Η συμφωνία] Αποτελεί ένα ορόσημο για την ορειβασία, που βάζει τέλος στη διαμάχη [Κίνας-Νεπάλ] για το ύψος του [Εβερεστ]» σχολίασε ο Σάντα Μπιρ Λάμα, πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ.