Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στην Αμερική έφτιαξαν μια ποικιλία μωβ πατάτας και παρά το έντονο μωβ χρώμα της δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.
Οι μωβ πατάτες (purple majesty) πωλούνται από το κατάστημα Sainsbury στη Σκωτία και σε διάφορα καταστήματα νοτιοανατολικά της Αγγλίας.
Ο Albert Bartlett, η εταιρεία του οποίου καλλιεργεί πλέον συστηματικά την ποικιλία της μωβ πατάτας συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο και με το Scottish Crop Research Institute προκειμένου να διευκρινιστεί αν η μωβ πατάτα είναι διατροφικά πιο ωφέλιμη από την παραδοσιακή.
Το βασικό συστατικό της μωβ πατάτας, οι ανθοκυανίνες, εκτός από το χρώμα που δίνουν στην πατάτα, αποτελούν και ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό.