«Καμπανάκι» για το μέλλον της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας κρούουν οι επιστήμονες, μετά και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 174 ειδικούς σε όλο τον κόσμο.
Όπως προέκυψε, ένα στα πέντε σπονδυλωτά ζώα και φυτά της Γης απειλείται με αφανισμό, ενώ κάθε χρόνο 50 είδη προστίθενται στη «μαύρη» λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση.
Το ζήτημα είναι επίκαιρο καθώς ήδη διεξάγεται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας η σύνοδος κορυφής 200 χωρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις αυτή τη φορά θα μπορέσουν να θέσουν έως το 2020 νέους ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους για την προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, την μόλυνση και την κλιματική αλλαγή.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» ανέλυσε δεδομένα από 25.000 είδη θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών και επαναξιολόγησε την κατάσταση των ειδών που περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Η IUCN τόνισε ότι η Γη απειλείται με μαζικό αφανισμό της ιστορίας της.
Από την άλλη πάντως, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες προστασίας αποδίδουν, καθώς 64 είδη έχουν βελτιώσει την κατάστασή τους.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι σοβαρότερες απώλειες από άποψη βιοποικιλότητας λαμβάνουν χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία. Ανάμεσα στα είδη, τα αμφίβια αντιμετωπίζουν αναλογικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο (41%) και τα πουλιά τον μικρότερο (13%).