Ο κόσμος μας είναι πολύ πιο αθόρυβος τώρα που το 1/3 σχεδόν της ανθρωπότητας μένει σπίτι για να γλιτώσει τα χειρότερα από την πανδημία.
Αυτό μας λένε τουλάχιστον οι σεισμογράφοι του πλανήτη.
Τα lockdown που συνδέονται με το Covid-19 έχουν μειώσει αισθητά την ποσότητα του «ανθρωπογενούς σεισμικού θορύβου», όπως τον λέει η επιστήμη, ήχους δηλαδή, και δονήσεις τελικά, που προκαλεί η κίνηση του ανθρώπου όταν ταξιδεύει, πηγαίνει στη δουλειά του ή χοροπηδά σε συναυλίες.
Η πτώση αυτή στον σεισμικό θόρυβο, που το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature» αποκαλεί «βουητό από δονήσεις στον φλοιό του πλανήτη», σημαίνει πως ο πλανήτης μας κινείται λιγότερο.
Ο σεισμικός ήχος λαμβάνει χώρα μέσω γεωλογικών διαταράξεων, όπως χιονοστιβάδες, εκρήξεις ηφαιστείων και τέτοια πράγματα που αποδίδουν ήχους χαμηλής συχνότητας που δεν πιάνει το ανθρώπινο αυτί. Τους πιάνουν όμως οι σεισμογράφοι.
Τέτοιες δονήσεις προκαλεί όμως και η ανθρώπινη δράση, μέσω της κίνησης των τροχοφόρων, των μηχανημάτων, ακόμα και των ηλεκτρικών καλωδίων. Και η επιστήμη το γνωρίζει αυτό, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εργάσιμων ημερών και Σαββατοκύριακου, ακόμα και μεταξύ μέρας και νύχτας.
Οι σεισμογράφοι καταγράφουν σήμερα πολύ χαμηλότερες ανθρωπογενείς δονήσεις, εξαιτίας του κορονοϊού. Ο σεισμολόγος Thomas Lecocq του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου καταγράφει 33% λιγότερο θόρυβο από τη στιγμή που οι Βέλγοι κλείστηκαν στα σπίτια τους στις 14 Μαρτίου.
Αντίστοιχες πτώσεις μάς έρχονται από όλες τις μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών το Λονδίνο, το Λος Άντζελες και το Όκλαντ.
Η απουσία ανθρώπων να τρέχουν, να οδηγούν και να πετάνε από τη μια χώρα στην άλλη έχει επιφέρει και μια ακόμα θετική συνέπεια για τους σεισμολόγους. Όπως μας λέει ο Stephen Hicks του Imperial College London, με την ησυχία που επικρατεί, οι σεισμογράφοι μπορούν να καταγράψουν ακόμα πιο ασθενείς σεισμούς, έχοντας πια πολύ περισσότερα δεδομένα για μελέτη!