Δραματικά αποφάσισε να μειώσει τα επίπεδα που είχε θέσει ως στόχο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη η ιαπωνική κυβέρνηση. Ο στόχος χαρακτηρίστηκε μη ρεαλιστικός λόγω της διακοπής της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.
«Η Ιαπωνία είχε υποσχεθεί να μειώσει κατά 25%, από το 1990 ως το 2020, τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά αυτό δεν έχει βάση”, εξήγησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.
«Επιλέξαμε να εγκαταλείψουμε το στόχο αυτό και να θέσουμε ένα νέο στόχο για μείωση κατά 3,8% για την περίοδο 2005-2020, κάτι που αποτελεί αύξηση κατά 3% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990», τόνισε ο ιάπωνας εκπρόσωπος.
Το νέο αυτό στόχο θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα ο ιάπωνας υπουργός Περιβάλλοντος στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα η οποία διεξάγεται στη Βαρσοβία και θα διαρκέσει ως τις 22 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το Σούγκα, ο στόχος αυτός ορίστηκε με βάση την υπόθεση ότι η Ιαπωνία θα είναι χωρίς πυρηνική ενέργεια κατά την περίοδο αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι «ο στόχος μπορεί αργότερα να αναθεωρηθεί, εάν στο μεταξύ τεθούν εκ νέου σε λειτουργία οι πυρηνικοί αντιδραστήρες», κάτι που εύχεται η δεξιά κυβέρνηση του Σίνζο ‘Αμπε.
Τον προηγούμενο στόχο (-25% για το διάστημα 1990-2020) είχε ανακοινώσει μια προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του Γιουκίο Χατογιάμα (2009 και 2010) πριν από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 και την πυρηνική καταστροφή που ακολούθησε.
Ο νέος στόχος συνιστά δραματική στροφή στις δεσμεύσεις της Ιαπωνίας, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Νομπουτέρου Ισιχάρα είναι αναπόφευκτη μετά το κλείσιμο των 50 αντιδραστήρων της χώρας.
Η διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων, η οποία ισοδυναμούσε με το 26% της παραγωγής της ηλεκτρικής ενεργείας, ανάγκασε τη χώρα να εισαγάγει φυσικό αέριο και άνθρακα γεγονός που οδήγησε σε αλματώδη αύξηση των εκπομπών των αερίων, τα οποία προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.