Οι δεινόσαυροι είχαν αναπτύξει τη νευρολογική ικανότητα να πετάξουν πολύ πριν το κάνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Stony Brook, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, πριν ακόμα πετάξουν οι δεινόσαυροι είχαν αναπτύξει εγκεφάλους πτηνών, αλλά και τα απαραίτητα νευρικά κυκλώματα που θα τους βοηθούσαν να απογειωθούν.
Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλός τους έμοιαζε πολύ περισσότερο απ’ ότι νομίζαμε με αυτόν του πρώτου πουλιού, του Αρχαιοπτέρυγα.
Σημειώνεται ότι τα πτηνά έχουν ασυνήθιστα μεγάλους εγκεφάλους συγκριτικά με το μέγεθος του σώματός τους. Η δυσαναλογία αυτή είναι εντονότερη στον προσθεγκέφαλο, που παρέχει ανώτερη όραση και την απαραίτητη συνεργασία για να πετάξει το ζώο.
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν με αξονικό τομογράφο τους εγκεφάλους σύγχρονων πτηνών, του Αρχαιοπτέρυγα και διαφόρων δεινοσαύρων που δεν μπορούσαν να πετάξουν.
Ανασκευάζοντας μέσω υπολογιστή το εσωτερικό του κρανίου οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τον όγκο του εγκεφάλου αλλά και να αναγνωρίσουν διάφορα χαρακτηριστικά όπως η όσφρηση και τα κέντρα όρασης.
Όπως διαπίστωσαν, ορισμένοι δεινόσαυροι με δυο πόδια που δεν μπορούσαν να πετάξουν και θεωρούνται μακρινοί συγγενείς των σύγχρονων πτηνών είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά του Αρχαιοπτέρυγα.
«Ο Αρχαιοπτέρυξ θεωρούνταν πάντα μεταβατικό είδος ανάμεσα στους φτερωτούς δεινοσαύρους και τα σύγχρονα πτηνά», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Amy Balanoff από το αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.
Η ανακάλυψη ότι πολλοί δεινόσαυροι που δεν μπορούσαν να πετάξουν είχαν μεγάλους εγκεφάλους, όπως τα σύγχρονα πουλιά, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι τα ζώα είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για την απογείωση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλά πηδούσαν από δέντρο σε δέντρο.
«Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος δείχνει ότι πιθανότατα οι δεινόσαυροι είχαν τη νευρολογική ικανότητα να πλοηγηθούν σε πολύπλοκο περιβάλλον», τόνισε η Δρ. Balanoff.
Πηγή: econews.gr