Πρόταση οριοθέτησης 72 υγροτόπων και ρεμάτων της Αττικής κατέθεσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με σκοπό την προστασία και αποκατάσταση τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και Ανάδειξη των Υγροτόπων της Αττικής» και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο απογραφής των υγροτόπων και προτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες όρια, με σκοπό τη θεσμική κατοχύρωση τους.
Οι υγρότοποι της Αττικής αποτελούν τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Αθήνα, για την ορνιθοπανίδα, αλλά και άλλα είδη. Εκτός όμως από την αξία τους για τη βιοποικιλότητα, προσφέρουν στους κατοίκους της πόλης ελεύθερους χώρους αναψυχής, ενώ παράλληλα προσφέρουν τεράστιες φυσικές υπηρεσίες όπως η προστασία των των αστικών περιοχών από πλημμύρες.
Οι περισσότεροι όμως υγρότοποι στην Αττική αυτήν τη στιγμή έχουν εξαφανιστεί ή είναι πλέον εξαιρετικά υποβαθμισμένοι. Μεγάλος αριθμός υγροτόπων έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και απορριμάτων, ενώ άλλοι έχουν επιχωματωθεί πλήρως με αποτέλεσμα τα όρια τους να χάνονται και ακόμη και η ίδια η ύπαρξη τους να ξεχνιέται. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται οι ποταμοί και τα ρέματα του λεκανοπεδίου. Η Αττικής αποτελεί παράδειγμα ραγδαίας αστικής ανάπτυξης με σοβαρές ελλείψεις ορθολογικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των φυσικών νερών και των υγροτόπων.