Με λάσο έπιασαν δύτες στην Αυστραλία έναν γκρι καρχαρία- το είδος θεωρείται απειλούμενο- προκειμένου να καταφέρουν να τον απαλλάξουν από αγκίστρι μήκους ενός μέτρου που είχε διαπεράσει το στόμα του.
Η επιχείρηση στήθηκε στα ανοιχτά του Byron Bay όταν ο καρχαρίας εντοπίστηκε με το αγκίστρι να τον ταλαιπωρεί.
Φοβούμενοι πως ο καρχαρίας θα πέθαινε από την πείνα οι υπεύθυνοι του Sea World Research and Rescue Foundation ανέλαβαν δράση.
«Εντόπισαν τον καρχαρία και στη συνέχεια πέταξαν ένα λάσο για να μπορέσουν να τον τραβήξουν προς την επιφάνεια», περιέγραψε ο διευθυντής θαλασσίων Ερευνών του Sea World, Trevor Long.
«Η επιχείρηση ήταν δύσκολη επειδή δεν υπήρχε μεγάλη ορατότητα μέσα στο νερό, υπήρχαν ισχυρά ρεύματα στην περιοχή αλλά κι επειδή ο καρχαρίας έδωσε μία πραγματική μάχη για να απελευθερωθεί. Όταν κουράστηκε, μεταφέρθηκε πάνω στο σκάφος του Sea World και τοποθετήθηκε σε μία ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή όπου ναρκώθηκε.
Στη συνέχεια τον γύρισαν ανάσκελα και οι δύτες τοποθέτησαν ένα σωλήνα στο στόμα του, για να το κρατά ανοιχτό, όσο ο κτηνίατρος προχωρούσε τη λεπτή διαδικασία αφαίρεσης του αγκιστριού, που ήταν καρφωμένο στο χόνδρο του σαγονιού του», πρόσθεσε.
Η διαδικασία διήρκεσε 25 λεπτά και στη συνέχεια ο καρχαρίας αφέθηκε ελεύθερος.
Ο Long είπε πως ήταν υπέροχο να βλέπουν τον καρχαρία να απολαμβάνει την ελευθερία του απαλλαγμένος από το αγκίστρι και πως όλη η ομάδα ήταν πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.
«Έχουν μείνει λιγότεροι από 1500 καρχαρίες αυτού του είδους- ονομάζονται καρχαρίες ταύροι ή γκρι καρχαρίες τροφοί- στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας κι έτσι κάθε ένας από αυτούς είναι πολύ σημαντικός», τόνισε.
«Είμαστε πολύ τυχεροί που στο Sea World έχουμε το προσωπικό, τη γνώση και τον εξοπλισμό για να μπορούμε να αναλαμβάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις διάσωσης», κατέληξε.
Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες αναπαράγονται με πολύ αργούς ρυθμούς, μόνο μία φορά στα τρία χρόνια, και γεννούν συνήθως ένα ή το πολύ δύο μικρά κάθε φορά.
Δείτε τη φωτογραφία και το βίντεο