Η εικονιζόμενη φάλαινα είναι η Tillikum, η όρκα που κάνει νούμερα και παιχνίδια για να διασκεδάσει το κοινό στο πάρκο SeaWorld στο Ορλάντο. Το 2010, με ευθύνη του πνίγηκε μία από τις πιο έμπειρες εκπαιδεύτριες του πάρκου και δική του εκπαιδεύτρια, η 40χρονη Dawn Brancheau. 

Το θέμα κίνησε το ενδιαφέρον της σκηνοθέτιδος Gabriela Cowperthwaite που θέλησε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα γιατί μια έμπειρη εκπαιδεύτρια έγινε θύμα του Tillikum, με τον οποίο εργαζόταν και συνεργαζόταν στα σόου του πάρκου.

Ωστόσο η έρευνα και η παρατήρηση οδήγησαν την Cowperthwaite σε άλλους δρόμους και το αποτέλεσμα, η ταινία «Blackfish» που προβάλλεται από σήμερα στις ΗΠΑ, είναι περισσότερο μια κριτική ματιά, όπως τονίζει το Reuters, στις συνέπειες της αιχμαλωσίας των φαλαινών.

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με την αιχμαλωσία του Tilikum το 1983 στα ανοιχτά της Ισλανδίας και δείχνει πώς τον παρενοχλούσαν άλλες αιχμάλωτες φάλαινες και πως αφηνόταν σε σκοτεινές δεξαμενές για ώρες, στοιχεία που, σύμφωνα με την Cowperthwaite συνέβαλαν στην ανάπτυξη της επιθετικότητάς του. Η Cowperthwaite διερεύνησε και διάφορα  επιχειρήματα που προβάλει το SeaWorld, όπως ότι οι φάλαινες σε αιχμαλωσία ζουν περισσότερο, κάτι που η ταινία διαπιστώνει πως δεν ισχύει.

Δείτε το τρέιλερ