Θρίαμβος της επιστήμης χαρακτηρίστηκε το υλικό που καταγράφηκε για πρώτη φορά με τον τρόπο που τρέφεται η μεγάπτερη φάλαινα, με αυτές τις φυσαλίδες που σχηματίζουν δίχτυ και αιχμαλωτίζουν τη λεία.
Πρόκειται για μια περίπλοκη τεχνική που αφορά σε όλη την αγέλη, κάτι μοναδικό που συναντάται μόνο σε αυτό το είδος της φάλαινας και εκτελείται εν χορώ. Οι φάλαινες περικυκλώνουν τη λεία τους, σολομούς συνήθως και μικρά ψάρια (ή και κριλ), και αρχίζουν να απελευθερώνουν φυσαλίδες, οι οποίες μαντρώνουν τα ψάρια μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό σε αυτό το δίχτυ από μπουρμπουλήθρες.
Όταν τα πράγματα γίνουν ιδανικά, οι φάλαινες της αγέλης κολυμπούν ταυτοχρόνως προς τα πάνω με τα στόματά τους ανοιχτά. Αυτή τη φορά οι επιστήμονες είχαν προσαρμόσει κάμερες και στα σώματα των κητών, κι έτσι είδαμε για πρώτη φορά από κοντά πώς εκτελείται η περίτεχνη τελετουργία.
«Το υλικό είναι επαναστατικό», σχολίασε ο διευθυντής του Marine Mammal Research Program, Lars Bejder. Η συμπεριφορά μαθαίνεται, μας λέει ο Bejder, και δεν είναι ενστικτώδης.
Κι έτσι δεν συναντάται σε όλους τους πληθυσμούς της μεγάπτερης, καθώς κάποιος πρέπει να τη διδάξει στα νιάτα. Χρειάζεται καλό συντονισμό και μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και 60 φάλαινες…