Οι «αυλακιές» που παρατηρούνται στην επιφάνεια του Άρη είναι πιθανό να οφείλονται σε παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που κυλά στους «αμμόλοφους» του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα της NASA.

Στις εικόνες από την επιφάνεια του Άρη φαίνονται μεγάλες ραβδώσεις με μήκος που φτάνει τα 2,5 χιλιόμετρα. Η NASA ανακοίνωσε πως μπορεί να σχηματίστηκαν καθώς ξηρός πάγος «γλιστρά» στο έδαφος του πλανήτη.

«Πάντα ονειρευόμουν να πάω στον Άρη. Τώρα ονειρεύομαι να κάνω snowboard σε έναν αμμόλοφο του πλανήτη πάνω σε ένα κομμάτι ξηρού πάγου», δήλωσε η ερευνήτρια της NASA Serina Diniega.

Οι ερευνητές μελέτησαν φωτογραφίες που τράβηξε ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter της NASA και έλεγξαν τις υποθέσεις τους πειραματιζόμενοι σε αμμόλοφους στη Γιούτα και την Καλιφόρνια.

Παρατήρησαν λοιπόν πως δεν επρόκειτο για μεταφορά υλικών καθώς δεν υπάρχουν ίχνη που να δείχνουν κάτι τέτοιο.

«Δεν υπάρχει μεταφορά υλικών από τη μία μεριά του αυλακιού στην άλλη. Αυτό που συμβαίνει είναι πως σμιλεύεται η επιφάνεια του πλανήτη καθώς πιέζεται προς τα μέσα», ανέφερε η Diniega.

Οι ραβδώσεις αυτές αποτυπώθηκαν από την κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου σε αμμόλοφους καλυμμένους με παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συγκρίνοντας φωτογραφίες που λήφθηκαν σε διαφορετικές εποχές, οι ερευνητές κατέληξαν πως τα αυλάκια σχηματίζονται στην αρχή της άνοιξης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάποια σημάδια που εντοπίζονται μέσα στα αυλάκια δημιουργήθηκαν από κομμάτια ξηρού πάγου που μετατράπηκαν σε αέριο όταν σταμάτησαν να μετακινούνται.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο…