Στο ζωικό βασίλειο, τα μόρια των αρσενικών είναι συχνά περίεργα και αλλόκοτα. Σχεδόν κάθε είδος ζώου έχει τα αρσενικά του, και αυτά με τη σειρά τους έχουν ένα όργανο οποιασδήποτε μορφής που το χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή. Τα κοινά χαρακτηριστικά τους όμως σταματούν εδώ, γιατί η εξέλιξη έχει διαμορφώσει μερικά πολύ πρωτότυπα σχέδια μορίων. Σας παραθέτουμε τα 7 πιο παράξενα!
Λιμνήσια αργεντίνικη πάπια
Η λιμνήσια αργεντίνικη πάπια έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται, μιας και το πέος του αρσενικού έχει μήκος 43 εκατοστών, αναλογικά το μεγαλύτερο όλων των σπονδυλωτών. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και για τα πτηνά εν γένει, μιας και τα περισσότερα αρσενικά πτηνά δεν έχουν πέη και ζευγαρώνουν αγγίζοντας τα γεννητικά τους ανοίγματα με τα θηλυκά. Η αργεντίνικη πάπια έχει ένα μόριο σχήματος τιρμπουσόν, που αντικατοπτρίζει το αντίστοιχο σχήμα του κόλπου του θηλυκού. Κανείς δεν ξέρει γιατί η πάπια αυτή ανέπτυξε ένα τόσο μεγάλο μόριο, αλλά ειδικοί υποθέτουν πως η επιλογή των θηλυκών οδήγησε σε τόσο ακραία μεγέθη – κάτι που συνέβη και με τα παγώνια.
Πλατυέλμινθας
Μπορεί αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία να σας μοιάζει με μια βελούδινη κορδέλα, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο σκουλήκια πλατυέλμινθες εν μέσω μιας επικής μάχης… μορίων. Ναι, καλά διαβάσατε. Μια μάχη μορίων. Οι υδρόβιοι πλατυέλμινθες είναι ερμαφρόδιτοι – πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πλατυέλμινθας έχει και αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα. Επειδή απαιτείται περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή αυγών παρά για παραγωγή σπέρματος, κάθε πλατυέλμινθας θέλει να παίξει το ρόλο του αρσενικού σε μια σχέση – και προσπαθεί να γονιμοποιήσει τους άλλους χωρίς να γονιμοποιηθεί ο ίδιος! Αυτό καταλήγει σε μια… ξιφομαχία μορίων ανάμεσα στα δύο σκουλήκια. Η μονομαχία μπορεί να κρατήσει και μια ώρα, ενώ ο χαμένος καταλήγει με πληγές στο σώμα του (και με ένα μωρό μέσα του).
Πεταλίδα
Οι πεταλίδες περνούν τις μέρες τους κολλημένες σε βράχους – πράγμα που κάνει την κοινωνικοποίηση κάπως δύσκολη. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που έχουν πέη 40 φορές μεγαλύτερα από το μέγεθός τους ( χα! Τι έχεις να πεις τώρα, αργεντίνικη λιμνήσια πάπια; ). Λίγο πριν την περίοδο αναπαραγωγής τους, τα ερμαφρόδιτα πλάσματα αναπτύσσουν εκ νέου τα μόριά τους. Μια μελέτη έδειξε πως οι συνθήκες στο νερό επηρεάζουν το μέγεθος και το σχήμα των μορίων στις πεταλίδες – όταν το νερό είναι ήρεμο, αναπτύσσουν μακριά και εύκαμπτα πέη, ενώ οι δυσκολότερες συνθήκες επιφέρουν πιο άκαμπτα και μυώδη όργανα.
Βρούχος
Ο βρούχος είναι ένα σκαθάρι που έχει αναπτύξει έναν αρκετά δυσάρεστο τρόπο για να γονιμοποιεί τα θηλυκά, καθώς το πέος του είναι καλυμμένο από σκληρά και μυτερά αγκάθια. Οι ερευνητές έχουν βρει πως η κάθε σεξουαλική επαφή χαράσσει το εσωτερικό του θηλυκού οργάνου αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα μια τραυματική γονιμοποίηση. Είναι πιθανό πως τα τραύματα του θηλυκού έχουν άμεσα πλεονεκτήματα για το αρσενικό, είτε επειδή εμποδίζουν το θηλυκό να ξανάρθει σε σεξουαλική επαφή είτε επειδή αναγκάζουν το θηλυκό να ασχολείται με το μεγάλωμα των μικρών (διασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση των γονιδίων του αρσενικού) και να αποφεύγει τα ζόρια ενός μελλοντικού δεσμού.
Πύθωνας
Πάντα λέμε ότι δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα, σωστά; Στην περίπτωση του πύθωνα, δύο… κεφάλια είναι καλύτερα από ένα. Τα φίδια αυτά έχουν ένα πέος σχήματος Υ και κατά τη διάρκεια της πράξης χρησιμοποιούν μόνο το ένα άκρο του οργάνου, εναλλάσσοντας τα άκρα από πράξη σε πράξη.
Συχνά, τα δύο άκρα έχουν εγκοπές ή «γάντζους» για να αγκιστρώνονται στο θηλυκό – μην τους φύγει κιόλας.
Έχιδνα
Αν σας έκανε έκπληξη το ζεύγος μορίων, φανταστείτε ένα πέος με τέσσερις κεφαλές! Η έχιδνα, ένα θηλαστικό που γεννά μικρά αυγά, έχει αυτό το παράξενο αναπαραγωγικό εργαλείο! Μιας και δεν μπορεί να βάλει και τις τέσσερις άκρες του μορίου μέσα στο θηλυκό, κατά τη διάρκεια της επαφής οι δύο άκρες βγαίνουν εκτός λειτουργίας και δεν μεγεθύνονται, ενώ οι άλλες δύο αποθέτουν το γενετικό υλικό στη διπλή υποδοχή του θηλυκού. Οι ενεργές άκρες εναλλάσσονται από πράξη σε πράξη. Αυτό το φαινόμενο προβλημάτιζε τους ειδικούς για χρόνια, έως ότου παρατήρησαν τη συμπεριφορά του ζώου – έως και δώδεκα αρσενικά ακολουθούν ένα θηλυκό, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την εναπόθεση περισσότερου γενετικού υλικού από τον ανταγωνισμό!
Αργοναύτης
Το βραβείο του πιο περίεργου μορίου πάει αναμφίβολα στον αργοναύτη, ένα είδος κεφαλόποδου. Αυτό το πλοκαμοφόρο πλάσμα κολυμπά στον ωκεανό, αλλά ενώ χαζεύει τα αξιοθέατα και ψάχνει για φαγητό, το πέος του απλά… αποκολλάται και ψάχνει να βρει τις κυρίες! Όταν οι επιστήμονες συνάντησαν για πρώτη φορά το ασώματο πέος, νόμισαν πως είχαν να κάνουν με ένα παρασιτικό σκουλήκι. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να ανακαλύψουν πως αυτό το όργανο που κολυμπούσε ήταν, επί της ουσίας, μια ζόμπι-αναπαραγωγική μηχανή.