Οι πιγκουίνοι που ζούσαν πριν από 36 εκατομμύρια χρόνια ήταν πολύ διαφορετικοί απ’ αυτούς που βλέπουμε σήμερα στα θαλάσσια πάρκα. Σχεδόν διπλάσιοι σε μέγεθος, αφού είχαν ύψος 1,6 μέτρα, με μακρύ και ευθύ ράμφος και φτερά σε χρώμα κόκκινο- καφέ- γκρι, ήταν πιο ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί από τους σύγχρονους πιγκουίνους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αμερικανοί παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα ενός γιγάντιου πιγκουίνου στο Εθνικό Πάρκο Παράκας στο Περού. Το απολίθωμα εντόπισε τυχαία ένας περουβιανός φοιτητής.
Στον πρόγονο του πιγκουίνου δόθηκε το όνομα «Inkayasu paracasensis» (σημαίνει ο «βασιλιάς του νερού») και το παρατσούκλι «Πέτρος».

Η ανακάλυψη, υπό την παλαιοντολόγο Τζούλια Κλαρκ της Σχολής Γεωεπιστημών Τζάκσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν και τον Τζέικομπ Βένθερ του πανεπιστημίου Γιέιλ, παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science».
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τίποτε για τα φτερά και τα χρώματά τους στους αρχαίους πιγκουίνους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετατροπή των χρωμάτων του φτερώματος από κόκκινο-καφέ-γκρι σε μαύρο-άσπρο έγινε αρκετά πρόσφατα.