Εντυπωσιακό είναι ένα βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι στη Σικελία στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.
Το βίντεο έχουν τραβήξει τουρίστες που βρίσκονταν σε σκάφος στην περιοχή την ώρα της έκρηξης,
Όπως βλέπετε στο βίντεο που ακολουθεί, ένα τεράστιο σύννεφο και τέφρα «έτρεχαν» πάνω στο νερό σε απόσταση αναπνοής από σκάφος, με τον καπετάνιο να αυξάνει ταχύτητα για να γλιτώσει.
Η νέα έκρηξη
Η νέα ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο νησί του Στρόμπολι, στα ανοικτά της Σικελίας, ανακοίνωσε η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία.
«Η ισχυρή έκρηξη» σημειώθηκε στις 12:17 (τοπική ώρα, 13:17 ώρα Ελλάδας) στην κεντρική-νότια πλαγιά του κρατήρα, διευκρίνισαν οι πυροσβέστες στον λογαριασμό τους στο Twitter. Δεν έκαναν λόγο για τραυματίες.
Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως επενέβησαν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε βλάστηση.
Το ηφαίστειο του Στρόμπολι, στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων, είχε γνωρίσει δύο τεράστιες εκρήξεις στις 3 Ιουλίου στην κεντρική-νότια πλαγιά του κεντρικού κρατήρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε έναν 35χρονο σικελό περιπατητή.
Ancora #stromboli pic.twitter.com/rMKrZwl4ml
— Gregorio (@QualcunoBara) August 28, 2019
Των εκρήξεων είχαν προηγηθεί χείμαρροι λάβας που έρρεαν από όλα τα ενεργά στόμια δημιουργώντας ένα σύννεφο καπνού ύψους δύο χιλιομέτρων.
Έκτοτε έχει απαγορευθεί η άνοδος στις πλαγιές του ηφαιστείου, καθώς λάβα εξακολουθεί να κυλάει μέχρι τη θάλασσα και είναι ιδιαίτερα ορατή τη νύκτα.
A couple of smaller eruptions now and this metallic taste in our mouths. Waiting to see if we need to help with evacuations #Stromboli #volcano #strombolivolcano pic.twitter.com/XFo64ubp96
— Nicole Bremner (@NicoleBremner) August 28, 2019
Το ηφαίστειο, η κορυφή του οποίου βρίσκεται σε ύψος 920 μέτρων και η βάση του 2.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο με συνεχή δραστηριότητα, διευκρινίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συνήθως αυτός ο «φάρος της Τυρρηνικής θάλασσας» δονείται από τακτικές μικρές εκρήξεις οι οποίες συνοδεύουν τους περιπατητές που ανεβαίνουν σ’ αυτό.