«Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς» είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος, που απευθύνεται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου και υλοποιείται από τη δημοτική αρχή.
Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στοχεύει στο να «μυηθούν» οι μαθητές στον πολιτισμό του ελαιολάδου, να αποκτήσουν γνώσεις για αυτό καθώς και για την αξία που κατείχε στη διατροφή και στον πολιτισμό των αρχαίων Γορτυνίων.
Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού προγράμματος ανήκει στην αρχαιολόγο, Ειρήνη Παπάζογλου, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ξεναγήσεις των μαθητών τόσο στην αρχαία Γόρτυνα -όπου τα παιδιά εκτός από τα ιστορικά μνημεία βλέπουν από κοντά και τα δεκάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο- όσο και σε άλλους χώρους που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως το Μουσείο Ελιάς στη Γέργερη, τα μνημειακά ελαιόδεντρα σε Πανασό και Αγίους Δέκα, αλλά και τα παλιά λιοτρίβια που υπάρχουν σε διάφορα χωριά.
Μέσα από το «Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς», τα παιδιά ανακαλύπτουν τα πολιτισμικά στοιχεία-αξίες που εμφανίζονται διαχρονικά και συγχρονικά στη χωρική ενότητα του καλλικρατικού δήμου Γόρτυνας και αφορούν το ελαιόλαδο.
Οι εκπαιδευτικές διαθεματικές δραστηριότητες, που προτάσσονται στο πρόγραμμα, κινούνται δε δύο επίπεδα:
– Δραστηριότητες που γίνονται εντός των σχολικών μονάδων στα πλαίσια των διδακτικών ωρών του μαθήματος «της ευέλικτης ζώνης»
– Βιωματικές δραστηριότητες που υλοποιούνται σε πολιτισμικούς χώρους αναφοράς του δήμου Γόρτυνας, οι οποίοι σχετίζονται με τον τοπικό πολιτισμό του ελαιολάδου.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, θα πραγματοποιηθούν και δραστηριότητες, όπως κατασκευή αρωματικών σαπουνιών από ελαιόλαδο, θεατρικό παιχνίδι καθώς και ξενάγηση σε ελαιώνες από γεωπόνους, οι οποίοι θα μάθουν στα παιδιά για τον τρόπο που προσδιορίζεται η ηλικία των ελαιόδεντρων, πώς κλαδεύονται και πώς γίνεται η συλλογή του καρπού.