Δράση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace στις Βρυξέλλες κατά της αμερικανικής κοινοπραξίας General Electric (GE), για να καταγγείλουν την «ατιμωρησία» της οποίας απολαμβάνουν, όπως υποστήριξαν, οι κατασκευαστές πυρηνικών μονάδων σε περίπτωση ατυχήματος, δύο χρόνια μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο από το ισχυρό τσουνάμι που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό στα ανοικτά της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περίπου 19.000 άνθρωποι και να προκληθεί ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στις 11 Μαρτίου του 2011, ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ΜΚΟ απέκλεισαν την είσοδο της έδρας της GE στις Βρυξέλλες.

Τοποθέτησαν επίσης ένα τεράστιο αυτοκόλλητο στα παράθυρα του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το σύνθημα «Φουκουσίμα: Δική σας δουλειά, δικός μας κίνδυνος».

Η Greenpeace σκοπεύει να καταγγείλει το ευνοϊκό καθεστώς αστικής ευθύνης που απολαμβάνει ο τομέας των κατασκευαστών πυρηνικών μονάδων και αντιδραστήρων, κυρίως στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία (η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία), μόνο οι φορείς εκμετάλλευσης των μονάδων θεωρούνται υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος, και όχι οι προμηθευτές των κάδων προστασίας, των αντιδραστήρων, των αντλιών και άλλων συστημάτων.

Επιπλέον, αυτή η ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης έχει γενικά ένα ανώτατο όριο -στο Βέλγιο είναι 1,2 δισ. ευρώ- ενώ η Greenpeace υπολογίζει σε 186 δισ. ευρώ το κόστος του ατυχήματος στη Φουκουσίμα, υπογραμμίζει ένας αξιωματούχος της οργάνωσης στο Βέλγιο, ο Ελουά Γκλοριέ.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι η GE, η οποία είχε προμηθεύσει τους αντιδραστήρες στην ιαπωνική μονάδα, δεν υπέστη ουδεμία ενόχληση, ενώ ο φορέας εκμετάλλευσης Tepco δεν έχει επαρκείς πόρους για την αποζημίωση των θυμάτων.

«Αν η ευθύνη μεταφερθεί και στους προμηθευτές και αυξηθεί το ανώτατο όριο των εγγυήσεων αυτό θα επιτρέψει να διαθέτουμε μεγαλύτερα οικονομικά αποθέματα για να αποζημιώσουμε καλύτερα τα θύματα, και θα αναγκάσει τους προμηθευτές να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί», τόνισε ο Γκλοριέ.