Ανανεωμένο στόλο απορριμματοφόρων, νέο ωράριο αποκομιδής σκουπιδιών, επόπτες καθαριότητας, πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά και βοήθεια από τον Μητροπολίτη Άνθιμο για την προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης, είναι τα κύρια όπλα που θα χρησιμοποιήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για να βελτιώσει την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, το πρωί, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ενίσχυση του στόλου και την ανακύκλωση.
«Τα σκουπίδια είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο σύστημα. Εμείς, με τις απαραίτητες κινήσεις, καταφέραμε να μπούμε στη στροφή και να αλλάξουμε τα πράγματα» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος σκέφτεται, μάλιστα, να ζητήσει ακόμη και τη βοήθεια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, που διαθέτει, όπως είπε, μεγάλο ακροατήριο στην πόλη, για να ενισχυθεί η ιδέα της ανακύκλωσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι, έως τα μέσα Μαρτίου, η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει συνολικά 56 απορριμματοφόρα, δέκα τράκτορες και δέκα δορυφορικά (ανοιχτά μικρά οχήματα για τη συλλογή των ογκωδών). Ο στόλος ανανεώθηκε, μετά τις απαραίτητες εργασίες επισκευής και συντήρησης και θα βρίσκεται σύντομα στους δρόμους.
Εκτός, όμως, από τα οχήματα που επισκευάστηκαν, ο δήμος Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρήσει στην αντικατάσταση 127 παλιών αυτοκινήτων, με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Παππάς, ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται στο ιστορικό κέντρο νέο ωράριο αποκομιδής, το οποίο σε ένα δίμηνο αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη την πόλη, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν οι δημότες αναλυτικά κάθε πότε θα περνάει το απορριμματοφόρο από τη γειτονιά τους.
Οι περίπου 65 τομεάρχες – επόπτες καθαριότητες θα βγαίνουν στους δρόμους για να ελέγχουν εάν γίνεται σωστή δουλειά, ενώ στους παραβάτες που θα πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Μέσα στις δράσεις που προωθεί η διοίκηση του δήμου είναι η απομάκρυνση των πράσινων κάδων από σχολεία και μνημεία και η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, η συλλογή γυαλιού από καταστήματα εστίασης, η παροχή κινήτρων για τα «Πράσινα Καταστήματα» καθώς και η ενημέρωση πόρτα – πόρτα των κατοίκων για τα οφέλη από την ανακύκλωση.
«Στόχος είναι, έως το τέλος της θητείας μας, η ανακύκλωση να φτάσει το 20% του όγκου των σκουπιδιών. Να αλλάξουν συμπεριφορά οι πολίτες και να έρθουμε σε συμφωνίες με καταστήματα» είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός σκουπιδιών στην περιοχή, πρέπει να έχει λόγο στον Φορέα».