«Το τρένο της κλιματικής αλλαγής» ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη με επόμενους σταθμούς την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξανδρούπολη. Επιβάτες ήταν νέοι άνθρωποι με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, οι Συνήγοροι του Κλίματος, που είχαν ως στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή δε γνωρίζει σύνορα και να μιλήσουν για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη.
Η δράση αυτή του Βρετανικού Συμβουλίου, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση με θέμα, «Κλιματική αλλαγή και οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές», στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στη Θεσσαλονίκη.
Στους τρεις σταθμούς στήθηκε ένα «γραφείο κλίματος» και έγινε η δράση reality check, δηλαδή οι Συνήγοροι προσπάθησαν μέσω της επαφής με τον κόσμο να αποκωδικοποιήσουν τις απόψεις των πολιτών για την κλιματική αλλαγή.
Επίσης διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό, ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο.
Τρεις από τους Συνηγόρους, η Χριστίνα Κονταξή, η Αντιγόνη Μιξαφέντη και η Semra Sacic από την Τουρκία έκαναν έναν μικρό απολογισμό της δράσης.
Όπως είπαν, η άποψη του κόσμου με τον οποίο ήρθαν σε επαφή ήταν ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κάτι για την κλιματική αλλαγή, αλλά χρειάζονται κατά κύριο λόγο γενικευμένες δράσεις.
Στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν το «γραφείο κλίματος» 80 επιβάτες και στην Αλεξανδρούπολη 110 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα
Οι δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν οι θερμότερες των τελευταίων 500 χρόνων στη χώρα μας, σημείωσε ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.
Για παράδειγμα στην Κέρκυρα, όπου υπάρχουν και οι παλαιότερες διαθέσιμες μετρήσεις από το 1821, η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου και ανήλθε στους 17.
Οι επιστήμονες, τόνισε ο κ. Ζερεφός, προβλέπουν ότι από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα τέλη του 21ου αιώνα, το ύψος των βροχοπτώσεων θα μειωθεί κατά 50%.
Το τρένο αποτελεί φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, επισήμανε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Χρίστος Πυργίδης. Όπως ανέφερε, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 86,1% των εκπομπών CO2, οι αεροπορικές μεταφορές για το 11,1% και ο σιδηρόδρομος για το 2,4%.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και με την υποστήριξη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.