Το πράσινο φως για μια επιπλέον ποσόστωση στην αλιεία έδωσε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με συγκεκριμένα είδη ψαριών.
Το 47% των αποθεμάτων ψαριών στον Ατλαντικό Ωκεανό και το 90% των αποθεμάτων στη Μεσόγειο θεωρούνται υπεραλιευμένα. Ο ειδικός σε ζητήματα αλιείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, Τίλι Μάακ, μιλώντας στην Deutsche Welle, κάνει λόγο για «δραματικές επιπτώσεις». Όταν ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα στις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια εξάγουν αλιεύματα στις χώρες της βόρειας Αφρικής καταστρέφονται οι εκεί αγορές.
Η ΕΕ επιδιώκει να δώσει τέλος στην υπεραλίευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο έδωσε το πράσινο φως για μια επιπλέον αλιευτική ποσόστωση ορισμένων ειδών ψαριών.
Για τα είδη θα αποφασίσουν ειδικοί με βάση τα υπάρχοντα αποθέματα, ενώ θα περιοριστούν σταδιακά και τα ανεπιθύμητα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, τα οποία θα απαγορευθούν το 2017. Σήμερα περίπου το 40% των ψαριών πετιούνται ξανά στη θάλασσα έτσι ώστε να τηρηθούν οι ποσοστώσεις αλίευσης. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα παρεμπιπτόντα αλιεύματα, τα ψάρια δηλαδή που πιάνονται τυχαία στα δίχτυα. Και αυτά καταλήγουν και πάλι στη θάλασσα. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ήδη νεκρά όταν ξαναπέφτουν στο νερό.