Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παράλληλα με άλλες δράσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται, θα συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε το υπουργείο του με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την παρουσίαση της νέας δράσης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση πανεπιστημίων».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσία εκπροσώπων και από τα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσιάζοντας την νέα πρόταση την ενέταξε στο πλαίσιο των γενικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στους στόχους της κλιματικής αλλαγής το 2030. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: ότι πρέπει να παράγουμε το 32,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε συνολικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι το 2030 πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώναμε το 2009. Αυτοί είναι οι εθνικοί στόχοι και η εθνική στρατηγική που υποβάλαμε στην Κομισιόν λέει πώς θα φθάσουμε εκεί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι κάθε χρόνο πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια περίπου 1,5% ετησίως».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει καθώς και στα επόμενα βήματα ώστε, όπως είπε, να επιτευχθεί ο στόχος της «έξυπνης» ενέργειας.
Όπως τόνισε, «στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από μεγάλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και μεγάλα προγράμματα για τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ελλάδα πάει καλά, έχει 29% σήμερα παραγωγή από ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, είμαστε η 4η χώρα στην Ευρώπη αλλά πρέπει μέχρι το 2030 να φθάσουμε στο 60%.
Σε αυτό το πλαίσιο των εθνικών στόχων έχουμε εξαγγείλει μια σειρά από προγράμματα που “ανοίγουν” το ένα μετά το άλλο για τα δημόσια κτίρια. Ξεκινήσαμε από τα νοσοκομεία και σήμερα εξαγγέλλουμε το πρόγραμμα για τα Πανεπιστήμια».
Εξειδικεύοντας τις δράσεις του νέου προγράμματος που εξήγγειλε από τα Χανιά, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι ξεκινάει με ένα ποσό της τάξης των εννέα εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ωστόσο, όπως επεσήμανε, μπορεί να φθάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
«Με αυτό το ποσό φιλοδοξούμε να γίνουν δυο κατηγορίες έργων. Πρώτον έργα εξοικονόμησης ενέργειας όπου μπορούν να ωριμάσουν γρήγορα μελέτες και δεύτερο τα Πανεπιστήμια να παράγουν τη δική τους ενέργεια και να την συμψηφίζουν με την ενέργεια που καταναλώνουν».
Για κάθε ίδρυμα η «οροφή» για προτάσεις είναι 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα θα έχει διαφορετικούς κύκλους προκηρύξεων και, όπως εξήγησε ο Χαράλαμπος Συρόπουλος, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ, παρουσιάζοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρόσκλησης, οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από κάθε ίδρυμα από τις 2 Μαΐου έως και τις 31 Ιανουαρίου 2019.
Στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, ενώ κάθε Ίδρυμα έχει δικαίωμα να υποβάλει μια πρόταση.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουν γίνει για την ενεργειακή αναβάθμιση των χώρων του Πολυτεχνείου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα το οποίο σήμερα παρουσίασε ο κ. Σταθάκης.
Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε από τον τακτικό προϋπολογισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης που είναι 1,2 εκατομμύρια ευρώ, οι 600.000 ευρύ δίνονται για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.