Είναι κοινή λαϊκή σοφία πως ο καρχαρίας μυρίζει ακόμα και μια σταγόνα αίμα μέσα στον ωκεανό!
Μια υπερβολή φυσικά που έχει ωστόσο μια βάση στην πραγματικότητα. Ουσιαστικά, και μιλώντας επιστημονικά, ο καρχαρίας έχει τη δυνατότητα να διακρίνει κατά μέσο όρο ένα μέρος αίματος ανά 100 εκατομμύρια μέρη νερού.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη αίματος ακόμα και από απόσταση 400 μέτρων.
Αυτό μας λέει το επιστημονικό περιοδικό «Science Focus» του BBC, προσγειώνοντάς μας ωστόσο στην πραγματικότητα: «Οι καρχαρίες έχουν ουσιαστικά την ίδια περίπου ευαισθησία με τα άλλα ψάρια και μπορούν να πιάσουν μυρωδιές μεταξύ ενός μέρους αίματος ανά 25 εκατ. μέρη νερού και ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, κάτι που εξαρτάται από τα χημικά και το είδος του καρχαρία».
Μύθος λοιπόν πως μπορούν να διακρίνουν αίμα από χιλιόμετρα, «μιλάμε για μια σταγόνα νερού σε μια μικρή πισίνα», καταλήγει το περιοδικό.
Κάτι αντίστοιχο μας λέει και το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, απορρίπτοντας τον μύθο της αφύσικης οσμής του καρχαρία. Αφού τονίσει τις οσφρητικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων ειδών, ισχυρίζεται πως υπάρχουν είδη που πιάνουν το αίμα ακόμα και σε ποσόστωση ενός μέρους αίματος ανά 10 δισ. μέρη νερού, «το αντίστοιχο μιας σταγόνας αίματος μέσα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων!».
Και τελειώνει: «Κάποια είδη καρχαρία μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις χαμηλές συγκεντρώσεις χημικών σε αστρονομικές αποστάσεις, ακόμα και σε μερικές εκατοντάδες μέτρα, κάτι που εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, κυρίως από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ρεύματος του νερού»…