Σε απόγνωση βρίσκονταν στα τέλη του 2018 οι Ιρακινοί ιχθυοκαλλιεργητές, όταν ο ποταμός Ευφράτης είχε γεμίσει νεκρούς κυπρίνους που ξεβράζονταν στις όχθες ή έπλεαν νεκροί στους κλωβούς ιχθυοκαλλιεργειών. Στη χώρα οι κυπρίνοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του εθνικού εδέσματος «masgoof», ψητοί στη σχάρα, μαριναρισμένοι με σάλτσες από κρεμμύδι και τομάτα.
Τότε είχαν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες περί ασθένειας των ψαριών ή ρύπανση του ποταμού αλλά τα αίτια δεν είχαν επισήμως βρεθεί.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), το μυστήριο λύθηκε, καθώς ο αιφνίδιος θάνατος εκατομμυρίων κυπρίνων στο Ιράκ προκλήθηκε από ένα στέλεχος του ιού του έρπητα, ο οποίος είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, διεθνής έρευνα που διήρκεσε μήνες εντόπισε την πηγή του κακού: πρόκειται για έρπη του ψαριού σαζάνι. Όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νόσος είναι γνωστή με τα αρχικά KHV. Το σαζάνι είναι η άλλη ονομασία του κυπρίνου και είναι γνωστό και ως γριβάδι.
«Η KHV είναι μια πολύ σοβαρή και μοιραία νόσος, η οποία είναι γνωστό ότι έχει σχεδόν 100% ποσοστό θνησιμότητας στο σαζάνι» σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ελβετικού Εργαστηρίου Αναφοράς Νόσων δρ Τόμας Γουάλι.