Η παραγωγή σπαραγγιών στην κοιλάδα Ica του Περού, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σπαραγγιών παγκοσμίως, αγγίζει το 95% της συνολικής παραγωγής της χώρας, εγείροντας μεγάλο προβληματισμό σχετικά με το «υδάτινο αποτύπωμά» της.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ινστιτούτου «Progressio» η μαζική παραγωγή σπαραγγιών στην κοιλάδα Ica εξαντλεί τους υδάτινους πόρους της περιοχής με ανησυχητικό ρυθμό. Οι αγρότες και οι κάτοικοι των κοινοτήτων της γύρω περιοχής βλέπουν τα πηγάδια τους να στραγγίζουν, ενώ ενδέχεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με την υδροδότηση της πόλης.
Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι η εξαγωγή των συγκεκριμένων λαχανικών στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας δεν είναι βιώσιμη.
Η εξαγωγή σπαραγγιών ωστόσο, συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την οικονομία του Περού, με τη χώρα να κερδίζει από το εμπόριο σπαραγγιών περίπου 450 εκατ. δολάρια το χρόνο.
Η κοιλάδα Ica βρίσκεται στις Άνδεις, και είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη του πλανήτη. Τα σπαράγγια, που καλλιεργούνται εντατικά την τελευταία δεκαετία, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού ενώ από τότε που η ζήτηση σπαραγγιών αυξήθηκε, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής άρχισαν να εξαντλούνται. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα η στάθμη των υδάτων έχει πέσει μέχρι και οκτώ μέτρα.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η 6η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής «εικονικού νερού». Με τον όρο «εικονικό νερό» εννοούμε το νερό που χρειάζεται για την παραγωγή των προϊόντων που εισάγονται.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τρίτο στην εισαγωγή σπαραγγιών αφού καταναλώνει περισσότερα από 6,5 εκατ. κιλά ετησίως.
Πηγή: Guardian, econews.gr