Οριστική απάντηση δίνεται σε ένα θέμα που απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους οικολόγους. Πρόκειται για την αύξηση της στάθμης των θαλασσών που έχει προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων.
Επιστήμονες διεξήγαν μια μελέτη-ορόσημο που εκτιμά ότι η στάθμη έχει αυξηθεί κατά 11,1 χιλιοστά. Παραμένει ένας βαθμός αβεβαιότητας ύψους 3,8 χιλιοστών, που όμως και πάλι δεν αναιρεί το γενικό συμπέρασμα ότι έχουμε άνοδο ύψους τουλάχιστον 7,3. Έτσι η εκτίμηση κυμαίνεται από 7,3 έως 14,9 χιλιοστά, το περισσότερο.
Η νέα μελέτη θεωρείται και η πλέον ολοκληρωμένη και αξιόπιστη μέχρι σήμερα, συμβιβάζοντας τις περίπου 30 διαφορετικές εκτιμήσεις για τη μέση ετήσια άνοδο της στάθμης που ανέφεραν από άνοδο 0,2 έως 1,9 χιλιοστών το χρόνο. Η νέα οριστική εκτίμηση είναι ότι η στάθμη, αποκλειστικά λόγω των λιωμένων πάγων που χύθηκαν στους ωκεανούς, ανέβηκε κατά 0,59 χιλιοστά ετησίως (συν/πλην 0,2 χιλιοστά). Συνολικά, μεταξύ 1992-2011, η στάθμη των θαλασσών ανέβαινε με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3,3 χιλιοστών (κυρίως λόγω της θερμικής επέκτασης του νερού).
Ακόμη, οι επιστήμονες με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σημειώνεται μια «επιτάχυνση» στο λιώσιμο των πάγων, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο. Συγκεκριμένα, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική καθώς λιώνουν, αυξάνουν την τελευταία πενταετία κατά 0,95 χιλιοστά ετησίως κατά μέσο όρο τη στάθμη των θαλασσών, έναντι μέσης ετήσιας ανόδου 0,27 χιλιοστών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.
Συνολικά, η Ανταρκτική και η Γροιλανδία εκτιμάται ότι έχουν χάσει πάνω από 4.200 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι χύθηκαν στις θάλασσες, ωθώντας προς τα πάνω τη στάθμη τους.
Επικεφαλής της σχετικής μελέτης ήταν ο καθηγητής ‘Αντριου Σέφερντ. Για την πραγματοποίησή της, συνδύασαν στοιχεία που παρείχαν πάνω από 20 πολικές ερευνητικές ομάδες, όπως και δεδομένα από ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δορυφόρους.
Ένα ακόμη στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ευθύνεται τουλάχιστον για το 1/5 της συνολικής ανόδου της στάθμης. Πρόσφατα, μάλιστα το αντίστοιχο ποσοστό συμβολής των πάγων άγγιξε το 1/3.
Αν και οι εκτιμήσεις συμφωνούν σε γενικές γραμμές με αυτές της Διακρατικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγής, δεν μπορούν να προδιαγράψουν τις μελλοντικές εξελίξεις στο θέμα, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες.